Sabor završio raspravu o predloženim izbornim zakonima

U saborskoj pojedinačnoj raspravi o četiri predložena izborna zakona, Jadranka Kosor (HDZ) podsjetila je na zanemarenu obvezu Vlade iz programskih dokumenata, gdje stoji da će Vlada do kraja 2002. donijeti novi izborni zakon.

U pojedinačnoj raspravi o izbornim zakonima što su ih predložili HSS, SDP, DC, te Damir Kajin (IDS) i Zlatko Kramarić (LS), zastupnica Kosor je upitala o čemu danas, zapravo, raspravlja Sabor.

Raspravlja se o zakonima koji nemaju nikakve šanse preživjeti, rekla je Kosor i podsjetila da će saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav po hitnom postupku pripremiti prijedlog nužnih izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Dodala je da je i premijer nedavno izjavio da će se izbori održati po nešto izmijenjenom dosadašnjem modelu.

Kosor se založila za zakone koji će omogućiti veći postotak žena u narednom sazivu Sabora. Danas ih je u Saboru 20 posto, rekla je, nezadovoljna time što niti jedna zastupnica ne zauzima mjesto potpredsjednika Sabora.

Potpredsjedničkih mjesta je pet, i sve su zauzeli kolege "muškarci-zastupnici", istaknula je Kosor.

Nezavisni zastupnik Đuro Njavro protiv je izmjena izbornog zakona, "pet minuta prije izbora". Njavro smatra da nema kvalitetne politike ni kvalitetnih zastupnika, uslijed stalnih izmjena izbornog zakona.

Nejasno mu je također kako će se nakon ukidanja JMBG-a osigurati da građanin na izborima glasuje samo jednom.

Marijana Petir (HSS) smatra da veliki dio uzroka krize u Hrvatskoj leži u krizi upravljanja zajednicom te da je promjena načina upravljanja zajednicom pretpostavka oporavka stanja u državi.

Svrha izbornog zakona mora biti izbor osoba optimalnih kvaliteta na odgovarajuće dužnosti, što, smatra Petir, osigurava HSS-ov prijedlog izbornog zakona.

Mladen Godek (Libra) istaknuo je da on, jednako kao i cijela Libra, smatra da je od predloženih zakona najbolji HSS-ov. Istaknu je da ni postojeći izborni zakon nije loš, ali da bi trebalo razgovarati o strukturi izbornih jedinica.

O izbornim jedinicama govorio je, u svom izlaganju o predloženim izmjenama zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, i Jozo Radoš (Libra). On je ustvrdio da su pojedine izboren jedinice "neprirodne".

Sabor je završio večerašnje zasjedanje, a sutra nastavlja rad glasovanjem o HSLS-ovu prijedlogu da se povuče, odnosno ništavnim proglasi ugovor o nuklearki Krško.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara