Sabor: Zeleno svjetlo ´ekološkoj naknadi´

HRVATSKI sabor danas je donio Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojim se, među ostalim, uvodi posebna, ekološka naknada koju će vlasnici automobila plaćati pri registraciji, odnosno redovitom tehničkom pregledu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirat će se iz naknada za odlaganje komunalnoga i neopasnog te opasnog otpada, naknade za emisiju stakleničkih plinova, te ekološke naknade.

Zakon će se primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine.

Sabor je prihvatio izviješća nekoliko tijela HRT-a, a tu je kuću obvezao da, od 1. srpnja, prati zastupljenost političkih stranaka u informativnom programu.

Zastupnici su u prvom čitanju podržali paket turističkih zakona - o turističkim zajednicama, o boravišnim pristojbama, te o članstvu u turističkim zajednicama.

Zeleno svjetlo u prvom čitanju dobile su i izmjene poreznih zakona slijedom kojih bi se uvele porezne olakšice za gospodarstvenike koji ulože u razvoj i istraživanje, te u obrazovanje zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržan je i prijedlog izmjena Zakona o brdsko-planinskim područjima, a Vlada je obvezana da konačni prijedlog Saboru dostavi prije ljetne stanke.

Odbijene su izmjene Zakona o obrani, kojim je Klub HSP/HKDU-a tražio da se predsjednika države ili Vlade ovlasti da, u slučaju neposredne ratne opasnosti, samostalno naredi mobilizaciju.

Na zahtjev Kluba HSS-a, Sabor je za sljedeći tjedan odgodio donošenje odluke o prostornom planu Nacionalnog parka Kornati.

Do tada bi resorno ministarstvo zaštite okoliša trebalo razmotriti HSS-ove prigovore da se u jedinom nacionalnom parku koji se u cijelosti nalazi na privatnom vlasništvu to vlasništvo ne uvažava, kao ni mišljenje lokalne samouprave.

Usuglašavanje s Vladom i u klubovima zastupnika, razlog je zbog kojega će Sabor tek sljedećih dana glasovati o izmjenama Zakona o parničnom postupku, izmjenama Kaznenog i Ovršnog zakona.

(Hina) ibob/um az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara