Saborska i Vladina Radna skupina dogovorila se o donošenje triju isprava o ulasku u EU

SABORSKA i Vladina Radna skupina za usuglašavanje dokumenata koji bi trebali odrediti potporu Hrvatskog sabora priključenju EU dogovorila se danas o donošenju triju dokumenata saborske deklaracije, koja će načelno poduprijeti ulazak u EU, zajedničke izjave o suradnji Vlade i Sabora i rezolucije s hrvatskim strateškim ciljevima u tom procesu.

U skupini je prevladalo stajalište da Sabor prije početka pregovora ne treba donositi čvrste pregovaračke pozicije, koje bi, smatraju članovi skupine, otežale posao pregovaračkom timu i u samu početku blokirale pregovore.

Stoga rezolucija, koju će na temelju saborske rasprave izraditi Nacionalni odbor, neće unaprijed zadati konkretne rokove i zahtjeve za moratorijem na, primjerice, liberalizaciju tržišta nekretninama, kako su prije tražili neki saborski klubovi.

Rezolucija će sadržavati sve tzv. žarišne točke, poput ribarstva, poljoprivrede, tržišta nekretninama, gospodarskog pojasa..., te će se od pregovarača zahtijevati da u tim područjima postignu najbolje uvjete. Ona će Vladi omogućiti da u bilo kojem trenutku pregovora zatraži stanku kako bi potporu za pojedina rješenja zatražila od Sabora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time bi se, ističu članovi Radne skupine, smanjila opasnost da građani zbog slabe ili nepotpune obaviještenosti na referendumu ne podupru priključenje EU.

Ministarstvo europskih integracija obvezano je da preko vikenda analizira sve prijedloge deklaracija pristigle u saborsku proceduru, da pronađe dodirne točke i izradi nacrt deklaracije koju bi Sabor trebao donijeti već sljedeći tjedan.

O nacrtu koji dobiju iz Ministarstva te o zajedničkoj izjavi Vlade i Sabora, koja će definirati odnos pregovaračkog tima koji imenuje Vlada, i Nacionalnog odbora, koji imenuje Sabor, članovi Radne skupine razgovarat će u ponedjeljak.

Na današnjem sastanku dogovoreno je i osnivanje informacijskog centra u kojem će zastupnici moći dobiti podatke o tijeku pregovora, doznaje se od članova Radne skupine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara