Saborska većina za Žužulovu smjenu?

Saborska većina za Žužulovu smjenu?

VIŠE od polovice zastupnika u hrvatskom Saboru, konkretno 79 od 152 zastupnika, podržava zahtjev SDP-a, HNS-a i HSS-a za smjenu ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, piše Novi list.

Stav oporbe da Žužul mora otići nakon treće afere u koju je umiješan, podržali su i dojučerašnji HDZ-ovi koalicijski partneri – Hrvatska stranka umirovljenika i Samostalna srpska demokratska stranka, koji zajedno imaju šest saborskih zastupnika.

No, prije nego što u Saboru dođe do glasanja o Žužulovoj smjeni, moglo bi proći dosta vremena. Naime, od podnošenja zahtjeva za glasanje o povjerenju ministru, koji bi prema najavama oporbe u proceduru trebao biti upućen u ponedjeljak, može proći i mjesec dana prije  nego što prijedlog dođe na izglasavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O oporbenom zahtjevu se, prema važećoj proceduri, u roku od osam dana mora izjasniti Vlada, dok je rok za saborsko glasanje 30 dana. Za smjenu Žužula oporbi treba natpolovična većina od 77 glasova, a kako sve oporbene stranke zajedno ne mogu prikupiti više od 73 zastupnika, Novi list piše kako uz šest glasova umirovljenika i SDSS-a postoji dovoljan broj glasova za Žužulovu smjenu.

Četiri zastupnika manjina još uvijek se nisu izjasnili o oporbenoj inicijativi, pa je tako moguće da za Žužulovu smjenu bude i više od 79 glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara