Saborska vlast i oporba složno: Banke u krizi profitirale

Saborska vlast i oporba složno: Banke u krizi profitirale

Tekst: I.Kri.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

SABORSKA rasprava o izvješću HNB-a za prvo polugodište 2009. godine iznjedrila je jedan zaključak oko kojeg su se složile saborska vlast i oporba, a to je da banke u krizi dobro zarađuju.

Tako je Nadica Jelaš iz SDP-a sa saborske govornice ustvrdila da dok je gospodarstvu i građanima smrklo, banke i dalje rade dobro i kapitaliziraju krizu. Kako bi potkrijepila argumentom taj zaključak navela je da su banke u prvom polugodištu prošle godine ostvarile operativnu dobit od 4 milijarde kuna, što je povećanje za 11 posto u odnosu na isto razdoblje u godini prije.

Najveće banke zabilježile najmanji pad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin zaključak se svidio i HDZ-ovcu Goranu Mariću koji tvrdi da se jedino banke u Hrvatskoj ponašaju suprotno ekonomskim zakonima te povećavaju kamate. Iznio je i zanimljiv podatak kako su kreditni plasmani pali za 1,2 posto, dok se štednja građana povećala za 40 posto, a osigurana štednja 80 posto. Zaključak HDZ-ovca je da banke u teškim vremenima špekuliraju i zlorabe svoj privilegirani položaj.

SDP-ovka Jelaš je zaključila i da su najveće banke u Hrvatskoj zabilježile najmanji pad, a to objašnjava činjenicom da su kredite davale državi, a ne gospodarstvu. Iznijela je alarmantan podatak da  su banke državi posudile 49 posto novca više, dok su krediti poduzećima povećani za 0,3 posto.

HNB je pojas za spašavanje, a Vlada mlinski kamen

Dok se HDZ-ovac Marić obrušio na banke, a nije dirao Vladu, SDP-ovci smatraju kako je u krizi HNB bio pojas za spašavanje, dok je vlast iz Banskih dvora mlinski kamen. O tome govore podaci da je osobna potrošnja manja za 17 posto, investicije za 19 posto, hrvatski vanjski dug je 43 milijarde kuna, unutarnja nelikvidnost je 27 milijardi. Za kraj su iz najveće oporbene stranke podsjetili i na najtragičniju brojku u Hrvatskoj danas, a to je 309 tisuća nezaposlenih.    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara