saborski klubovi bez dogovora o mjestima u oporbi

Čelnici parlamentarnih stranaka ni u drugom se pokušaju danas nisu uspjeli dogovoriti oko podjele mjesta u saborskim odborima, no Klub HDZa prihvatio je da u kvotu vladajućih uđu sve stranke i zastupnici koji su potpisali sporazume o potpori HDZovoj vladi.lL

Nakon što se na jutrošnjem sastanku pokazalo neslaganje oko toga jesu li u parlamentarnoj većini, uz HDZ, HSLS i DC, i zastupnici nacionalnih manjina, Hrvatske stranke umirovljenika i nezavisni Ivo Lončar, HDZ je u dvosatnoj stanci odlučio da tih četrnaest zastupnika prihvati u kvoti vladajućih, a zauzvrat traži da 13 predsjedničkih mjesta u odborima pripadne parlamentarnoj većini, a 11 oporbi.

Po prvotnom dogovoru, većini je trebalo pripasti 11 predsjedničkih mjesta u odborima te po sedam članova u svakom odboru, oporbi je trebalo pripasti 13 predsjedničkih mjesta i po šest članova u odborima, a Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina vodio bi netko od manjinskih zastupnika.

Predsjednik Kluba HDZ-a Luka Bebić nakon sastanka je kazao kako je riječ o posljednjoj HDZ-ovoj ponudi o kojoj oporba mora odlučiti do ponedjeljka u podne, inače će, kaže, HDZ sam osigurati rad odbora i pripremiti saborsku sjednicu.

Bebić smatra da takav HDZ-ov korak ne bi odudarao od parlamentarne prakse, budući da su dva ključna odbora (za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost te za vanjsku politiku) u prošlom sazivu Sabora radili bez HDZ-ovih članova, iako je HDZ bio najjača oporbena stranka.

Najavio je i da će HDZ predložiti da se petim potpredsjednikom Sabora imenuje netko od "spornih" 14 zastupnika.

Bebić tvrdi da je prvotni dogovor klubova podrazumijevao da parlamentarnu većinu čine samo HDZ, HSLS i DC, s kojima HDZ, po Bebiću, ima čvrst koalicijski sporazum.

Predsjednik SDP-ova kluba Mato Arlović tvrdi pak da je od samog početka bilo jasno da u većinu ulaze sve stranke koje s HDZ-om imaju sporazume o suradnji.

Upozorio je da su četiri saborska tijela već formirana, te da je manjinski zastupnik Šemso Tanković u Odbor za Ustav, Poslovnik i parlamentarni sustav ušao u kvoti vladajućih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ očito nema povjerenja u svoje koalicijske partnere pa želi većinu u odborima i bez njih", kazao je Arlović.

Ocijenio je da bi rad parlamentarnih odbora bez zastupnika oporbe bio nekvalitetan, kao i plenarna sjednica koju bi takvi odbori pripremili.

Iako su ranije naglašavali kako su parlamentarna oporba, SDSS je prihvatio HDZ-ov prijedlog da uđe u kvotu vladajućih.

Predsjednik stranke Vojislav Stanimirović nakon sastanka je kazao kako je "HDZ odlučio da u većinu ulaze i zastupnici nacionalnih manjina".

Na pitanje znači li to da su SDSS-ovi zastupnici definitivno dio parlamentarne većine Stanimirović nije želio izravno odgovoriiti.

Ponovio je tek da "nitko sa strane neće odlučivati je li SDSS u opoziciji".

Kazao je i da njegova stranka nije zainteresirana za mjesto potpredsjednika Sabora, ali da će zatražiti mjesto predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te članstvo u svim odborima čiji se rad tiče nacionalnih manjina.

(Hina) ibob az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara