Saborski klubovi podržavaju ratifikaciju sporazuma o sukcesiji

SVI zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas Prijedlog potvrđivanja Ugovora o pitanjima sukcesije imovine bivše SFRJ, tražeći od Vlade da, unatoč ratifikaciji, nastavi postupke identifikacije gotovo 600 milijuna američkih dolara nestalih iz paketa imovine koja podliježe sukcesiji.

Zastupnici su se, u raspravi po klubovima, složili da taj Ugovor nije najpravičniji, ali da bi daljnje odgađanje ratifikacije Hrvatskoj moglo samo štetiti.

Podsjetili su da je, tijekom dugih pregovora, sukcesija korištena kao sredstvo pritiska na Hrvatsku.

Damir Kajin (Klub IDS-a) ocijenio je da je taj ugovor, koji su ratificirali parlamenti svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, Sabor trebao ratificirati još 2001., kad je, po Kajinu, Slovenija bila spremna na rješavanje pitanja Ljubljanske banke mimo procesa sukcesije.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) ocijenio je da je ratifikacija odgađana zbog nedostatka političke volje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pozdravio je činjenicu da će Ugovor o sukcesiji omogućiti povrat stanarskih prava svim bivšim državljanima SFRJ, bez diskriminacije.

Ugovor će Hrvatsku obvezati i na priznavanje vlasništva, zaštitu i povrat nekretnina državljanima bivše države, kao i usklađivanje mirovina zarađenih u drugim državama sljednicama s mirovinama u Hrvatskoj.

Sabor je poslijepodne raspravio konačni tekst zakona o potvrđivanju Sporazuma iz 1996. o suradnji na vojnoj obuci između Hrvatske i Turske, uz prijedlog Pere Kovačevića (Klub HSP-a) da se preispita zašto se s ratifikacijom tog, za približavanje Hrvatske NATO-u bitnog, sporazuma čekalo osam godina.

Bez rasprave su, u hitnom postupku, odrađeni prijedlozi potvrđivanja ugovora sa Slovačkom o suradnji u slučaju katastrofa i sporazuma sa slovenskom vladom o jednostavnijem obavljanju granične kontrole u cestovnom i željezničkom prometu.

Prihvaćen je prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva po kojemu je HDZ-ovu zastupnicu Anu Lovrin u saborskoj klupi zamijenio Rade Ivas.

Saborska sjednica nastavljena je pojedinačnim izjašnjavanjem zastupnika o Prijedlogu potvrđivanja Ugovora o sukcesiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara