saborski klubovi pozdravili prvo izvješće o stanju oružanih snaga

Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru pozdravili su danas činjenicu da je ministar obrane prvi put pred Saborom iznio izvješća o stanju u Oružanim snagama, ali i upozorili da se ta izvješća odnose na 2003. i ne daju pravu sliku sadašnjeg stanja u tom sektoru.

Nepodijeljenu osudu klubova izazvali su napisi u današnjim novinama, koji govore o "alarmantnim izvješćima", te o "gotovo potpunom rasulu Oružanih snaga".

"Ocjene koje su iznesene u današnjim tiskovinama su neprimjerene, a pobjednička Hrvatska vojska, zbog takvog potcjenjivačkog načina, može doći u poziciju da postane meta svih onih koji, na ovaj ili onaj način, još uvijek žele o Hrvatskoj drukčije raspravljati", ocijenio je Ante Markov (HSS).

Posebno je upozorio na loše stanje i dotrajalost tehnike u Hrvatskoj ratnoj mornarici, koja, smatra Markov, "ne pruža bogzna kakvu logistiku niti budućoj obalno straži, niti sustavu integralne obrane na moru", smatra Markov.

Zastupnici su upozoravali i na nedostatak planova obrane i razvoja Oružanih snaga, bez kojih je, ističu, nemoguće provesti modernizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Očekujemo da će nakon strateškog pregleda obrane ubrzo na red doći i pitanje dugoročnog plana obrane i plana razvoja", kazao je Jozo Radoš (Libra) .

Podsjetio je da je u ovogodišnjem državnom proračunu predviđeno manje novca za materijalne rashode nego lani, što po Radošu znači i zaustavljanje reforme Oružanih snaga.

Krešimir Ćosić (HDZ) upozorio je na, po njegovoj ocjeni, neprimjerene ocjene u izvješćima, koje, primjerice, govore o nestabilnosti zemalja u okruženju i rizicima od pristupanja NATO savezu.

"U ovakvom dokumentu ne može stajati ni da Oružane snage ne raspolažu zalihama goriva, osim za dnevnu potrošnju", ocijenio je Ćosić, koji očekuje da će se "kroz javne rasprave razvijati kultura rasprave o pitanjima obrane".

(Hina) xibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara