Saborski klubovi: Ulazak u EU nacionalni interes broj jedan

ULAZAK Hrvatske u Europsku uniju (EU) nacionalni je interes broj jedan, kako na unutarnjem, tako i na vanjskom planu stav je oko kojega su se večeras suglasili svi saborski klubovi.

Klubovi su, raspravljajući o Deklaraciji o temeljnim načelima priključenja Hrvatske EU, podržali konsenzus parlamentarnih stranaka oko strateškog nacionalnog cilja - ulaska Hrvatske u EU.

Područje eurointegracija zadnje je područje na kojemu bi oporba priželjkivala neuspjeh Vlade, poručio je Neven Mimica (SDP).

Punu potporu klubovi su dali osnivanju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o ulasku u EU, koji će, ističu, osigurati ravnopravnu ulogu Sabora u tijeku pregovora.

Suglasili su se i da o tijeku pregovora treba otvoreno izvještavati građane kako bi ih uvjerili da ulazak u EU nema alternative.

Hoće li Hrvatska ući u EU ili ne, na kraju ipak odlučuju građani, na referendumu, upozorio je Zlatko Tomčić (HSS), dodajući da je na političarima da im vrate povjerenje u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slično mišljenje dijeli Ivan Čehok (HSLS) koji, kao i Anto Đapić (HSP) upozorava na pad trenda popularnosti EU među građanima, na činjenicu da je ulazak u EU prije godinu dana podržavalo 70-tak posto građana, a danas tek 50 posto.

Klubovi su suglasni da u pregovaračkom timu moraju biti "najbolji među najboljima, upozoravaju da pregovori, posebno strukturalna prilagodba stečevinama EU, neće biti ni laki, ni ugodni.

Članstvo je nacionalni projekt u kojemu moramo pokazati ozbiljnost i odgovornost, ustvrdio je Gordan Jandroković (HDZ).

Damir Kajin (IDS) pak upozorava da nikakav dokument neće potaknuti nikoga da nešto učini kako bi olakšao put Hrvatske u EU.

"EU nije švedski stol, pa nešto neću ili nešto hoću. Hrvatska mora pristupiti reindustrijalizaciji jer se vara onaj koji misli da može živjeti od dva mjeseca turizma ili dva hektara zemlje", dodao je.

Dio klubova osvrnuo se i na suradnju Hrvatske i Haaškog suda.

Đapić, tako, sugerira da se, napokon, raspravi što bi značila puna suradnja s Haagom - je li to dosadašnja suradnja, odnosno ako to nije, kaže, ispada da Hrvatska neće otpočeti pregovore, sve dok se ne uhiti Gotovina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara