Saborski klubovi zastupnika podržali predloženi zakon o vinu

SVI PARLAMENTARNI klubovi danas su u prvom saborskom čitanju podržali Prijedlog zakona o vinu smatrajući da će se njime stvoriti pretpostavke za razvoj vinogradarstva i vinarstva, što je po njihovom mišljenju, dugo bilo zanemarivano.

Zakonskim prijedlogom uređuje se proizvodnja, promet i prodaja vina, inspekcijski nadzor nad vinima, registriranje vinogradarskih površina, kao i sankcije za prodaju patvorenih vina.

Zakonskim prijedlogom vino se definira kao poljoprivredno-prehrambeni proizvod i omogućava se njegovo reklamiranje.

Kako bi se osigurala veća kvaliteta vina Marijan Maršić (Klub HSS) založio se za jasnije određivanje geografskog podrijetla i rajonizaciju vinogradskih područja.

U prilog razvoju seoskog turizma također je predložio otvaranje većeg broja vinskih cesta.

U ime Kluba HSLS-a Ante Grabovac istaknuo je potrebu za stvaranjem prepoznatljivih marki vina kako bi bila konkurentnija na europskom tržištu, te zajedničko nastupanje proizvođača vina.

Uvrštavanju voćnih vina u zakonski prijedlog usprotivio se Drago Krpina (Klub HDZ), istaknuvši da je vino isključivo piće od grožđa, te da bi to znatno zakompliciralo inspekcijski nadzor.

Vedran Lendić (Klub SDP) podsjetio je na dugu hrvatsku tradiciju u uzgoju vina, ali i upozorio na potrebu većeg broja nasada vinove loze i rast proizvodnje kvalitetnih vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oporbeni i klubovi vladajuće koalicije upozorili su na nedovoljan broj vinogradarskih površina, proizvedenih količina vina i izvoz.

Većina ih se složila da će zakon o vinu bez većih subvencija i drugih poticaja ostati samo mrtvo slovo na papiru i da neće donijeti veća poboljšanja hrvatskom vinogradarstvu.

Zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić istaknuo je da se novi zakon o vinu ne predlaže zbog Europske unije već zbog hrvatskih vinara i vinogradara.

Definiranje vina kao prehrambenog proizvoda nije pokriće za pretjerano uživanje u vinu. U svemu treba biti umjeren, a to je ujedno i prilika da ugostitelji vino stave na jelovnik, rekao je Ledić.

Izvijestio je da se u Hrvatskoj proizvodi samo pet posto vrhunskih vina, 55 posto su kvalitetna vina, a 45 posto spadaju u kategoriju ostalih vina.

Na primjedbe o uvrštavanju u zakon voćnih vina, Ledić je odgovorio da ih je bolje obuhvatiti ovim, nego zakonom o žestokim pićima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara