Saborski Odbor izrazio zabrinutost zbog etnički motiviranih incidenata

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u zaključcima s današnje sjednice izrazio je zabrinutost zbog incidenata na štetu nacionalnih manjina te je osudio sve etnički motivirane incidente.

Također Odbor je pozvao Vladu da učini sve kako bi spriječila incidente, a čelnike lokalne samouprave da se uključe u rasvjetljavanje tih slučajeva te da stvaraju klimu snošljivosti.

Raspravu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o etnički motiviranim incidentima krajem studenoga prošle godine inicirala je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), a raspravljalo se na temelju MUP-ova izvješća, po kojemu je prošle godine bilo 65 napada na pripadnike srpske nacionalne manjine, od čega je do sada riješeno 26.

Kako su ocijenili neki sudionici današnje sjednice, u MUP-ovu su izvješću pobrojeni slučajevi napada na Srbe, njihovu imovinu i institucije, a nigdje se izrijekom ne navodi da je riječ o etnički motiviranim incidentima.

Stoga su zaključili da ne postoji definicija etnički motiviranog incidenta, što policiji otežava posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, Jose Fuentes, rekao je da etnički motivirani incidenti izbjeglima otežavaju povratak. Ustvrdio je i da se u Hrvatskoj svaka tri dana dogodi jedan napad na pripadnike nacionalnih manjina.

Suprotno tomu član Odbora Niko Rebić (HDZ) rekao je kako je incidenata mnogo manje, te da je MUP-ovo izvješće nedovoljno za stvaranje realne slike o problemu.

Ocijenio je i da SDSS-ova inicijativa da se raspravlja o toj temi nije dobronamjerna, te je istaknuo da ne može dati potporu "prijedlogu koji dolazi od ljudi poput Milorada Pupovca, koji je Hrvatsku početkom 90-ih optuživao za nasilno prekrštavanje 10.000 srpske djece".

U zaključcima Odbora navodi se i da pred tim problemom ne treba zatvarati oči, a pomoćnik ministra unutarnjih poslova Gojko Marković apelirao je na građane da prijavljuju takva djela, jer je, kaže, pravodobna informacija ključna za učinkovitost policijske istrage.

(Hina) xibob ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara