saborski odbor o financiranju vatrogasnih postrojbi i pomorskom dobru

Saborski Odbor za lokalnu i područnu samoupravu podržao je danas Prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, na temelju kojega bi se javne vatrogasne postrojbe ponovno financirale iz državnog proračuna.

Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave lani je propisano da se javne vatrogasne postrojbe, umjesto iz državnog, financiraju iz općinskih, gradskih i županijskih proračuna.

Jedinicama lokalne samouprave u tu je svrhu prepušten postotak poreza na dohodak.

Takvo se rješenje, međutim, na terenu pokazalo neprovedivim, zbog lošeg gospodarskog stanja i visoke nezaposlenosti u nekim gradovima i općinama, koje nisu mogle plaćati vatrogasce.

Javne vatrogasne postrojbe bi se, po predloženim zakonskim izmjenama, koje su pred Saborom u hitnom postupku, financirale iz proračunskog Fonda za poravnanje.

Članovi Odbora upozorili su da su neke općine i gradovi zadržavali postotak od poreza na dohodak, a da pritom nisu ustrojile vatrogasnu zaštitu.

Odbor je zato Saboru predložio da zaključkom obveže MUP da dostavi podatke o svim javnim vatrogasnim postrojbama i njihovu osnivaču.

Odbor je razmotrio i Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, također u hitnoj saborskoj proceduri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženi zakon trebao bi jasno urediti status građevina i drugih objekata izgrađenih na pomorskom dobru i sustavno urediti temeljna pitanja upravljanja, zaštite i unaprjeđenja pomorskog dobra i morskih luka.

Bitna je novost da se koncesija za korištenje pomorskog dobra ne može dati prije utvrđivanja granice pomorskog dobra i njezina knjiženja u zemljišnim knjigama.

Zastupnici su u raspravi upozorili da bi o davanju koncesija za korištenje pomorskog dobra za dulji vremenski period - 20 i 50 godina, trebala odlučivati predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave, a ne Vlada, kako je predloženo.

Ukazali su i na potrebu što skorijeg donošenja preciznih kriterija za određivanje granice pomorskog dobra.

Iako najavljena za danas, sjednica Odbora za znanost i kulturu je, zbog nedostatka kvoruma, odgođena za sutra.

(Hina) ibob azZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara