Saborski odbor o izvršenju financijskih planova izvanproračunskih fondova

ODBOR za financije Hrvatskog sabora podržao je danas izvješća o izvršenju financijskih planova za 2002. dvaju izvanproračunskih fondova za razvoj i zapošljavanje te za regionalni razvoj.

I dok je izvješće Fonda za zapošljavanje i razvoj prihvaćeno bez primjedaba, članovi Odbora su, u raspravi o izvješću Fonda za regionalni razvoj ponovno postavili pitanje o potrebi postojanja toga fonda, budući da su se njegove aktivnosti u 2002. svele isključivo na transfer proračunskog novca i prihoda od privatizacije ministarstvima.

Tibor Santo (LS) upozorio je da sredstvima Fonda nisu financirani projekti na području Slavonsko-baranjske županije, kojoj je, ističe, novac najpotrebniji, budući da je razrušena u ratu.

"Nadam se kako fondovi ubuduće neće služiti isključivo za transfer novca ministarstvima", kazao je Santo, upozoravajući da o projektima koji će se financirati iz fondova ministri odlučuju po diskrecijskom pravu, budući da je riječ o izvanproračunskim fondovima.

Dubravka Horvat (SDP) smatra pak da su za trošenje novca iz fondova isključivo na komunalnu infrastrukturu odgovorne jedinice lokalne samouprave, koje su uglavnom prijavljivale projekte obnove i izgradnje vodovoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Odbora Tonči Žuvela (SDP) drži da Hrvatska pati od kroničnog pomanjkanja ozbiljnosti, te da jedinice lokalne samouprave imaju naviku započinjanja projekata bez projektne dokumentacije, čime tijela državne uprave dovode pred gotov čin.

Ivan Šuker (HDZ) smatra pak da je Izvješće Fonda za regionalni razvoj pokazao bolnu točku hrvatskih općina i gradova, a to je, kaže, loša i nezaokružena infrastruktura.

Šuker je od predsjednika Odbora zatražio da Ministarstvo financija i Poreznu upravu podsjeti na obvezu da Odboru dostave izvješće o naplati dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja države, koja su, po Šukeru, veća od 22, a s kamatom dostižu čak 26 milijardi kuna.

Podsjetio je da je Odbor od Ministarstva financija to izvješće zatražio prije godinu i pol.

(Hina) ibob sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara