Saborski Odbor u Zadru o zaštiti obalnog prostora

Ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić danas je u Zadru, sudjelujući na sjednici Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Hrvatskog sabora, istaknula da treba poštivati pravila gospodarenja obalnim prostorom.

U raspravi na kojoj su, uz članove Odbora, sudjelovali i predstavnici jadranskih županija, ministrica je podsjetila na vladinu uredbu koja propisuje stroga pravila za gospodarenje obalnim prostorom.

Ta pravila, istaknula je, treba poštivati kako bi se spasilo javno dobro i naš najvrjedniji turistički resurs, rekla je ministrica i dodala da od lokalne samouprave njezino ministarstvo očekuje usklađene prostorne planove do kraja godine.

"Sve buduće graditeljske intervencije u prostoru moraju imati podlogu u prostorno-planskoj dokumentaciji, a dokumentacija će se utvrđivati po strogim pravilima vladine uredbe", rekla je ministrica Marina Matulović Dropulić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku je rekla da ne možemo dopustiti povećanje građevinskih područja, niti ugostiteljsko-turističkih zona, osim kada je riječ o prostorima koji su već iskorišteni više od 80 posto. U tim slučajevima dopuštamo proširenje od 20 posto, rekla je ministrica. Navela je da građevinskih područja imamo previše te da smo zbog toga dobili ono što sigurno nismo htjeli, a to je da se u jednom redu, eventualno u dva, grade kuće duž obale. To je najveća pogreška jer nismo omogućili ljudima da slobodno mogu pristupiti moru, naglasila je ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić.

U nastavku je argumentirala zabranu vjetro-elektrana na otocima, rekavši da struja iz vjetro-elektrana nije za otočane jeftinija, a nemamo ni cestovnu infrastrukturu koja može podnijeti transport tih velikih konstrukcija. I kamenoloma je previše pa ne treba otvarati nove, istaknula je ministrica.

(Hina) ximar ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara