Saborski odbor: Vlada odbila zakonski prijedlog zastupnika Markova (HSS)

PRIJEDLOG izmjena i dopuna Pomorskog zakonika zastupnika Ante Markova (HSS) Vlada ocjenjuje dobrim, jer ide u smjeru decentralizacije, ali ga odbija jer priprema novi nacrt zakona o lukama i pomorskom dobru kojim će se cjelovito riješiti gospodarenje pomorskim dobrom, istaknuto je na današnjoj sjednici saborskog Odbora za područnu, regionalnu i lokalnu samoupravu.

Odbor se priklonio mišljenju Vlade, i zaključio da Vlada što prije Saboru uputi zakonske tekstove kako bi se uredili svi javno-pravni odnosi povezani s pomorskim dobrom.

O tome se, zbog nedostatka kvoruma nije glasovalo, a najavljeno je da će se to obaviti sutra.

Zakonski prijedlog zastupnika Markova i izmjene koje priprema Vlada imaju dodirnu točku u namjeri, da jedinice lokalne samouprave postanu ovlašteni davatelji koncesija na morskoj obali i to na razdoblje do pet godina.

Tu je problematiku posebno aktualizirao nedavni slučaj koncesije bolske plaže Zlatni rat. Mještani Bola prosvjedovali su nezadovoljni što nitko za koncesiju nije pitao lokalnu samoupravu.

Na nelogičnosti postojećeg zakona ukazao je i predsjednik Odbora Marin Jurjević (SDP), ističući kako grad Split ili Dubrovnik ne mogu upravljavati ´svojim rivamama´, jer o njima odlučuju županije.

Markov je, nadalje, predložio da koncesije u trajanju od 5-33 godine na morskoj obali daju županije uz obveznu suglasnost Ministarstva pomorstva, prometa i veza, da se za koncesije na obali od 33-50 godina ovlasti Vlada, a za one iznad 50 godina Sabor.

Saborski Odbor za zakonodavstvo danas nije održao sjednicu zbog nedostatka kvoruma, a na dnevnom redu je, među najaktualnijim točkama, bio vladin Konačni prijedlog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te Konačni prijedlog zakona o porezu na premije osiguranja od automobilske odgovornosti i premije kasko osiguranja cestovnih vozila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara