Saborski odbor za gospodarstvo podržao prijedlog izmjena Zakona o radu

SABORSKI Odbor za gospodarstvo razvoj i obnovu podržao je danas većinom glasova Prijedlog izmjena Zakona o radu koji je upućen u prvo čitanje, ali je zatražio od Vlade da do drugog čitanja pripremi ostale zakone s područja radnosocijalnog zakonodavstva.

Predstavnica ministarstva rada i socijalne skrbi Vera Babić obećala je da će do drugog čitanja uz ostale biti pripremljeni zakonski tekstovi o zaštiti radničkih potraživanja i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kao potpora atipičnim oblicima zapošljavanja.

Većina članova smatra da su izmjene ZOR-a potrebne, ali da same neće pridonijeti konkurentnosti gospodarstva i novom zapošljavanju. Predstavnici sindikata i poslodavaca ostali su i dalje na suprostavljenim pozicijama o potrebi izmjena Zakona o radu.

Predstavnici sindikata koji se protive izmjenama zakona upozorili su, suprotno tvrdnjama Vlade, da većina usuglašenih instituta nije ugrađena u predložene izmjene ZOR-a na način kako ih je usuglasila tripartitna radna skupina.

Odbacili su tezu da će skraćivanje otkaznih rokova i smanjenje otpremnina povećati zapošljavanje tvrdeći da o tome još nema ozbiljnijih analiza.

Zatražili su više vremena za usuglašavanje oko predloženih izmjena, ustvrdivši da jesu za fleksibilizaciju rada, ali po mjeri hrvatskog radništva.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca zatražio je što brže prihvaćanje predloženih izmjena ocijenivši da je sadašnje zakonodavstvo izravno odgovorno za stanje visoke nezaposlenosti i ilegalnog zapošljavanja i nekonkurentnosti gospodarstva.

Goranko Fižulić smatra da ZOR treba što prije mijenjati jer je Hrvatska već izgubila dosta vremena u kojem je mogla suzbiti sivu ekonomiju i povećati gospodarsku aktivnost.

Nezavisni ekonomist Dražen Kalogjera smatra da fleksibilizacija rada neće osigurati konkurentnost u cjelini nego da prije treba poraditi na prilagođavanju makroekonomskih uvjeta tečaju i osiguravanju povoljnijih kredita koji će poticati poslodavce na proizvodnju, zapošljavanje i izvoz.

Tonči Tadić (HSP) koji se protivi izmjenama smatra da se ne može očekivati staložena rasprava o ZOR-u budući da je pred vratima izborna godina.

Odbor je podržao zakonski tekst o potvrđivanju Ugovora o pristupu RH CEFTA-i

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara