Saborski odbor za izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Odbor za ravnopravnost spolova podržao je danas u prvom čitanju Vladin prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti uz primjedbu članova Odbora da je odredba kojom bi se proširila postojeća zabrana štrajka liječnika prerestriktivna.

Po tom prijedlogu, štrajk bi se, osim u ustanovama i službama hitne medicinske pomoći, zabranio i u odjelima za preglede i osnovne dijagnostičke postupke kojima se kod bolesnika isključuje hitno stanje, kao i u cjelodnevnoj intenzivnoj skrbi te sličnim poslovima.

Uz predsjednicu Odbora Gordanu Sobol, tu su odredbu prerestriktivnom ocijenili i Karmela Caparin (HDZ) i Jakša Marasović (HNS) upozoravajući da ona zadire u pitanje osnovnih prava liječnika.

Članovi Odbora upozorili su i na nedorečenost predložene odredbe po kojoj bi zdravstveni djelatnici, koji sada mogu dopunski raditi samo u ustanovi u kojoj su zaposleni, ubuduće to mogli i u drugim ustanovama i kod liječnika koji obavljaju privatnu praksu, uz uvjet da imaju suglasnost poslodavca i ispunjavaju svoje radne obveze.

Nejasno je kako će i tko utvrđivati ispunjava li liječnik svoju radnu obvezu, kao i na koji će se način kontrolirati takvo poslovanje liječnika, kazala je Sobol nakon sjednice Odbora.

Sabor će o predloženim zakonskim izmjenama raspravljati sutra.

(Hina) xibob ynj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara