Saborski odbor za mladež o sprječavanju zloporabe opojnih droga

ODBOR za mladež, obitelj i šport Hrvatskog sabora podržao je danas Vladin, a odbacio SDP-ov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju zloporabe opojnih droga.

Oba zakonska prijedloga predviđaju mogućnost uništavanja zaplijenjene droge, s tim da SDP predlaže da se droga, nakon zapljene, evidentira i fotografira te odmah uništi, na što Vlada ne pristaje, s pojašnjenjem da je riječ o dokaznom materijalu.

Vladinu prijedlogu da se droga uništava tek po okončanju sudskog postupka usprotivio se SDP-ovac Šime Lučin, upozoravajući da bi takvo rješenje iziskivalo skladištenje i čuvanje droge do kraja dugotrajnih sudskih postupaka, čime bi se otvorila i mogućnost njezine zloporabe.

Odbor je podržao i prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kojim je predviđeno brisanje odredaba o tzv. prevođenju, odnosno reviziji svih izdanih rješenja o statusu HRVI i člana obitelji poginuloga i nestalog hrvatskog branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suzdržani su bili članovi odbora iz oporbe, a predsjednik odbora Davorko Vidović (SDP) ocijenio je da je "iz načina na koji je predstavljen taj zakonski prijedlog vidljivo da HDZ bivšu Vladu želi prikazati kao antibraniteljsku, a novu kao probraniteljsku, iako je postupak prevođenja uveden prije trećesiječanjske Vlade".

Odbačen je HSS-ov prijedlog Zakona o nacionalnoj mirovini koji predviđa uvođenje mirovine za osobe starije od 65 godina, koje nisu stekle uvjete za mirovinu.

Predstavnici Vlade pozdravili su intenciju prijedloga, ocjenjujući ipak da je HSS-ov prijedlog neprihvatljiv, jer predviđa nacionalnu mirovinu u visini minimalne mirovine u Hrvatskoj.

Vlada smatra da bi takvo rješenje bilo nepravedno prema umirovljenicima koji su radom stekli uvjete za mirovinu.

U Saboru je danas zasjedao i Odbor za pomorstvo, promet i veze, koji je, među ostalim, podržao prijedlog Zakona o postupnom isključenju iz plovidbe tankera bez dvostruke oplate, kojim se dosadašnja Vladina uredba pretače u zakon.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara