Saborski Odbor za Ustav danas nije predložio svoj izborni zakon

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je odlučio da neće Saboru predložiti svoj prijedlog izmjena izbornog zakona, već će na idućoj sjednici raspraviti zakonske prijedloge izbornog zakona DC-a, HSS-a i SDP-a koji su upućeni u saborsku proceduru.

Odbor je zaključio i da će, ako se u saborskoj raspravi ne postigne dogovor između stranaka oko novog izbornog zakona, razmotriti tehničko usklađivanje postojećeg zakona s promjenama Ustava i odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Većina članova Odbora upozorila je da će za manje od mjesec dana isteći ustavni rok po kojemu novi izborni zakon mora biti donesen najmanje godinu dana prije raspisivanja izbora, te da stoga treba prići samo nužnim tehničkim izmjenama postojećeg zakona.

Te se izmjene odnose na ustavnim promjenama ukinuti Županijski dom, povećanje broja zastupnika manjina s pet na osam, kako je određeno Ustavnim zakonom o manjinama, te na odredbe o glasovanju dijaspore.

Za izmjene postojećeg, a protiv novog izbornog zakona zauzeo se Vladimir Šeks (HDZ). Protiv je i da Odbor predloži Saboru svoj zakonski prijedlog, te napomenuo da u nacrtu izmjena zakona, koji je Arlović u ime Odbora iznio na prošlotjednoj sjednici, nije naznačen autor i predlagatelj, niti se Odbor o njemu očitovao.

Nema potrebe da Odbor uz već iznesene prijedloge stranaka ide sa svojim prijedlogom, smatra Luka Trconić (HSS).

Miroslav Rožić (HSP) nemogućim smatra da se stranke u mjesec dana dogovore o novom izbornom zakonu, zbog čega, tvrdi, na izbore treba izaći na temelju postojećeg zakona, ali usklađenog s Ustavom.

´Konačno je došlo vrijeme da izbori dva puta zaredom budu održani po istom zakonu što je i temelj stabilne demokracije´, rekao je.

Zdravko Tomac (SDP) također misli da se do isteka ustavnog roka neće donijeti novi zakon.

´Mislim da na silu ne treba donositi novi zakon jer to neće doprinijeti demokratizaciji, već uskim stranačkim interesima. Ako želimo jačati stabilnost demokracije moramo ići samo na nužne izmjene i obvezati novu vlast da u roku od godinu dana donese novi zakon´, rekao je Tomac.

Dorica Nikolić (HSLS) kazala je da će donošenje novog izbornog zakona ´ionako ovisiti hoće li se oko svojih prijedloga dogovoriti SDP i HSS, SDP i HDZ, ili bilo koje druge velike stranke koje mogu okupiti potrebnu većinu za njegovo izglasavanje´.

S
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara