Saborski Odbor za Ustav sutra o izmjenama važećeg izbornog zakona

ČLANOVI Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na sutrašnjoj će sjednici razmotriti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, za čiju je pripremu zadužen Odbor, a na sjednici bi se mogla otvoriti i rasprava o smanjenju broja zastupnika kojih je sada u Saboru 151.

Nije isključeno da se na Odboru sutra otvori i rasprava o smanjenju broja zastupnika u Saboru, najavio je predsjednik Odbora Mato Arlović (SDP).

Međutim, prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona kojeg je izradila stručna služba Odbora ne sadrži tu promjenu, kao ni promjenu izbornog praga od pet posto, izjavio je Hini Arlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetio je da su svojedobno političke stranke reagirale na spominjane promjene izbornog praga, ali da se to nije diralo, pa tako ni u prijedlogu novoga izbornog zakona što ga je predložio SDP, a koji je uz HSS-ov prijedlog prošao prvo saborsko čitanje.

Odbor je za sutrašnju sjednicu pripremio niz izmjena što se odnose na usklađivanje postojećeg Izbornog zakona s Ustavom, pravnim sustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom, pravnim sustavom i Ustavnim zakonom, među ostalim se odnosi na razrješenje pitanja ukinutog Županijskog doma, na promjenu broja zastupnika nacionalnih manjina s pet na osam, na nepodudarnost zastupničkog mandata vezano za nove zakone o oružanim snagama - a što znači da se vojne osobe mogu kandidirati na izborima, ali poslije čega moraju izabrati hoće li postati zastupnici ili ostati časnici.

Po važećem Izbornom zakonu u 10 izbornih jedinica proporcionalnim sustavom bira se po 14 zastupnika. Nakon zadnjih izbora temeljem nefiksne kvote u Sabor je izabrano i šest zastupnika hrvatske dijaspore, a po postojećem Izbornom zakonu u Hrvatskom saboru je i pet zastupnika nacionalnih manjina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara