Saborski odbori raspravili zakonske prijedloge o strancima, odgovornosti države za štetu

DIO ČLANOVA saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražio je danas da se u konačnom tekstu zakona o strancima skrati rok za dobivanje stalnog boravka temeljem braka i to s predložene tri na jednu godinu.

Tri godine su previše, jer bi to praktično značilo da bi stranac hrvatsko državljanstvo mogao dobiti tek nakon pet godina, upozorio je Furio Radin na sjednici Odbora koji je raspravio konačan tekst zakona o strancima u kojemu je Vlada, u odnosu na prvo čitanje, povećala rok za dobivanje stalne dozvole boravka s dvije na tri godine.

Zakon razlikuje tri vrste boravka stranaca u Hrvatskoj - do 90 dana za koji ne bi trebalo posebno odobrenje (tzv. turistički boravak), privremeni i stalni boravak.

U odnosu na prvo čitanje, preciznije se uređuje gostovanje stranih umjetnika u Hrvatskoj, pa oni ne bi morali pribavljati radnu dozvolu, ali bi morali imati ugovor za nastup.

Odbor za financije podržao je prijedlog koalicijskih i kluba IDS-a da se do konca ožujka produži rok za naplatu dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja.

Od 22,5 milijardi kuna nenaplaćenih potraživanja država je lani uspjela naplatiti tek desetinu, odnosno 2,5 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za obradu je preostalo još 4.710 zahtjeva i u Ministarstvu financija vjeruju da će se to moći obaviti u dva mjeseca, no da ukupna svota koja će se naplatiti neće preći tri milijarde kuna.

Prije saborske rasprave Ivan Šuker (HDZ) traži analizu što se učinilo u dosadašnjim nagodbama države s dužnicima, koliko je dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja postalo nenaplativo.

Odbori za zakonodavstvo i pravosuđe raspravili su tri zakonska prijedloga kojima se regulira odgovornost države za štetu - onu koju su počinili pripadnici oružanih i redarstvenih snaga u Domovinskom ratu, štetu nastalu uslijed terorističkih akta i javnih demonstracija, te za štetu nastalu u bivšoj SFRJ za koju je odgovarala bivša država.

Predloženi zakon o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata precizira da je odgovornost države objektivna, odnosno da država odgovara bez obzira na krivnju. Prijedlog predviđa nadoknadu samo štete zbog smrti i tjelesnih povreda, s tim da ukupna šteta ne može biti viša do 350.000 kuna.

Za štetu nastalu u bivšoj SFRJ, Hrvatska bi odgovarala ako je oštećenik njen državljavnin, a kao primjer spomenuti su vojnici koji su, dok su služili rok u JNA, bili ozlijeđeni.

Odbori za turizam i gospodarstvo odgodili su današnje sjednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara