Saborski zastupnici počeli raspravu o četirima zdravstvenim zakonima

Saborski zastupnici počeli raspravu o četirima zdravstvenim zakonima
ČETIRI predložena zdravstvena zakona (o liječništvu, o stomatološkoj djelatnosti, o medicinskobiokemijskoj djelatnosti i sestrinstvu) uređuju uvjete za kvalitetan i stručan rad liječnika, izjavio je danas ministar zdravstva Andro Vlahušić, iznoseći u Hrvatskom saboru navedene Vladine zakonske prijedloge.

Zakonom o liječništvu daju se veće ovlasti Hrvatskoj liječničkoj komori kao stručnoj organizaciji u uređenju odnosa između liječnika, stručnog nadzora nad njihovim radom, te odnosa prema bolesnicima. Tome u prilog predviđeno je donošenje pravilnika o stručnom nadzoru u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu navedena zakona.

Ministar Vlahušić rekao je da je u Hrvatskoj trenutačno oko 13 tisuća liječnika članova Komore, a još ih 10.618 radi u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Hrvatski liječnički zbor bio bi dobrovoljna organizacija mjerodavna za napredak liječničke struke.

U Hrvatskoj trenutačno radi 3171 stomatolog, odnosno na jednog zubara dolazi oko 1100 stanovnika, rekao je ministar, što, kako tvrdi, sasvim dostaje za zadovoljenje potreba pacijenata.

Predloženim zakonom uređuje se rad i odgovornost stomatološke struke prema ukupnom zdravlju stanovnika te pitanje medicinske dokumentacije, stručnog nadzora i drugo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti uređuje rad ukupno 182 hrvatska medicinska laboratorija, koji su, istaknuo je Vlahušić, neprocjenjivo važni za zdravstveni sustav. Bez djelotvorne kontrole i pretraga nema ni kvalitetna liječničkog rada, dodao je.

Prvi put u saborskoj je proceduri i zakon o statusu medicinskih sestara, a njih je u zdravstvenom sustavu 25.913. Zakon predviđa osnivanje sestrinske komore, mjerodavne za nadzor rada sestara i njihovo stručno usavršavanje, ponajprije odnos prema bolesniku.

Ministar Vlahušić najavio je da će se pred saborskim zastupnicima uskoro naći sporazum o pravima bolesnika sa zabranom kloniranja, kao europska povelja sa zakonskom snagom, koji je, ističe ministar, kruna uspješne zdravstvene reforme.

O navedenim zakonskim prijedlozima raspravljaju zastupnički klubovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara