Saborsko izaslanstvo u Bukureštu

INTERES Hrvatske i Rumunjske za razmjenom iskustava o strategiji postizanja zajedničkih ciljeva integracija u EU i NATO potvrđen je u razgovorima što ih je prvog dana svojeg boravka u Bukureštu, vodilo saborsko izaslanstvo.

Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, predvođen dr. Zdravkom Tomcem, potpredsjednikom HS i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku HS, razgovaralo je u četvrtak s članovima Odbora za vanjsku politiku Senata i Zastupničkog doma rumunjskog parlamenta, kao i članovima Odbora za europske integracije i Odbora za nacionalnu sigurnost i obranu parlamenta Rumunjske.

Teme razgovora su, kako je priopćilo veleposlanstvo RH u Bukureštu, osim zajedničkih strateških ciljeva bile i aktualno stanje u Iraku, nova koncepcija NATO-a nakon Iraka, te odraz iračke krize na EU. Obje strane zainteresirane su za jačanje ukupnih bilateralnih odnosa, za regionalnu suradnju, posebno u odnosu na podunavsku suradnju, kao i za stabilno susjedstvo. Rumunjska strana pokazala je veliko zanimanje za suradnju gradova, te kulturnu i znanstvenu razmjenu.

Tijekom dana dr. Tomac i saborsko izaslanstvo sastat će se s potpredsjednikom Zastupničkog doma rumunjskog parlamenta, Corneliuom Ciontu, kao i s državnim tajnicima Ministarstva za vanjske poslove i Ministarstva obrane Rumunjske.

(Hina) pp sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara