Saborsko predsjedništvo traži da klubovi discipliniraju svoje članove

Predsjedništvo Hrvatskog sabora pozvalo je danas klubove da discipliniraju svoje članove, kako bi podignuli razinu političkog govora u sabornici, izvijestio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Predsjedništvo je na zahtjev Kluba SDP-a razmatralo prošlotjedna izlaganja nezavisnih zastupnika Slavena Letice i Ive Lončara.

Letica je, naime, u tijeku saborske rasprave o izmjenama Kazneng zakona predložio da se veleizdajicom smatra onaj tko parafiranim međunarodnim sporazumom ili ugovorom prepusti ili drugoj državi kani prepustiti dio hrvatskoga teritorija, a Lončar je pitao je li veleizdaja i to kad je bivši premijer parafiranim sporazumom darovao Sloveniji dio teritorija.

Zastupnici SDP-a tada su, prosvjedujući, počeli napuštati sabornicu, a Lončar im je poručio: "Kao što ste '91., kod odlučivanja o samostalnosti, napustili sabornicu, bojao sam se da ćete isto učiniti i sada, da ćete otići u svoje prirodno stanište - u šumu, a znamo da kada partija ode u šumu, slijedi kataklizma."

Za to ga opomenuo predsjedatelj Luka Bebić (HDZ), koju u SDP-u smatraju zakasnjelom. Tvrde, također, da predsjedatelji znatno češće opominju oporbenjake nego vladajuće.

Saborsko Predsjedništvo ocijenilo je da prošlogodišnja inicijativa za izbjegavanje uvrjeda i govora mržnje u sabornici nije urodila plodom. Stoga predsjednike klubova poziva da još jednom pokušaju utjecati na svoje članove i dati im do znanja da su uvrjedljiva dobacivanja iz klupa nedopustiva, pogotovo kad je riječ o seksističkim ili ideološkim uvrjedama, izvijestio je Šeks.

Najavio je da će se tim pitanjem Predsjedništvo pozabaviti na još jednoj sjednici, na koju će biti pozvani i predsjednici svih saborskih klubova.

Odbacio je, međutim, tvrdnje da su predsjedatelji pristrani u izricanju opomena, a podatak da su većinom opominjani zastupnici iz oporbe, na što je danas upozorio predsjednik SDP-a Ivica Račan, ne smatra bitnim za donošenje takva zaključka.

Sam podatak koliko je tko dobio opomena ne znači ništa i tek raščlamba opomena može pokazati jesu li zastupnici te opomene i zaradili, kazao je Šeks. Dodao je da velika većina zastupnika uopće ne dolazi u situacije u kojima bi trebalo razmišljati o izricanju opomene, no da je "skupina zastupnika, različitih političkih opredjeljenja, uvijek vrlo blizu granici upozorenja i opomena".

Šeks je ocijenio i da je Bebić reagirao pravodobno te da se njegovu ponašanju u čitavu prijeporu nema što prigovoriti.

(Hina) xibob ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara