Sačić: obrana Gospića ne smije pasti u zaborav

U sklopu obilježavanja godišnjice akcije Medački džep danas je u Gospiću Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata održala tiskovnu konferenciju na kojoj je njezin predsjednik Željko Sačić rekao kako "ta udruga želi da junačka obrana Gospića, koji je danonoćno granatiran s okupiranog područja, nikada ne padne u zaborav".

Poručujemo hrvatskoj javnosti i vlasti da se želimo baviti novijom prošlošću koja je puna junačkih djela naših heroja, koji su danas na žalost zaboravljeni, rekao je predsjednik udruge Željko Sačić. Istaknuo je da "ti heroji - junaci Domovinskog rata, koji su zadužili sadašnje i buduće generacije, svojim herojstvom zaslužuju drukčiji tretman od onoga koji su imali za protekle vlasti, jer je socijalni status tih ljudi danas nepodnošljiv".

Sudionici vojno-redarstvene akcije "Medački džep", koja je izvedena na današnji dan prije 11 godina, dali su veliku žrtvu u obrani Gospića i Hrvatske - poginulo je sedam pripadnika Specijalne policije i Hrvatske vojske, a još stotinu ih je teže i lakše ranjeno, podsjetio je Sačić.

Na žalost, hrvatskoj javnosti ta je akcija najvećim dijelom poznata po optužnicama koje je protiv njezinih zapovjednika, pokojnog generala Bobetka, Ademija, Norca i Markača, podnio Haški sud, rečeno je, među ostalim, na konferenciji za novinare udruge.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su od tadašnjih branitelja nezaposleni, neki se nalaze izvan Hrvatske, dio njih je kriminaliziran, a hrvatska država u svakom slučaju mora snaći snage i treba dati sve od sebe da tim ljudima pomogne, rekao je Sačić. Spomenuo je pet pripadnika Specijalne policije iz Domovinskog rata "koji su sa 17 ili 18 godina pristupili u redove Specijalne policije, završili su rat, imaju sva odličja, njihovo je herojstvo nemjerljivo, a danas su bez posla".

Izaslanstvo udruge i i obitelji poginulih pripadnika Specijalne policije položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu njihove pogibije. Vijence su na spomenik poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata položila i izaslanstva Gospića, Ličko-senjske županije, Hrvatske vojske i udruga iz Domovinskog rata.

(Hina) xkp yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara