Sačić: U moje vrijeme policija je Levara štitila

BIVŠI pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Sačić izjavio je danas da je policija od 1998. do početka 2000. štitila haškog svjedoka Milana Levara, te da su nesitinite tvrdnje bivšeg i sadašnjeg čelništva MUP-a da zahtjev za Levarovom zaštitom nikada nije stigao do PU ličko-senjske.

"Osobno sam zvao tadašnjeg načelnika PU ličko-senjske Ivana Dasovića i naložio da se poduzme mjere zaštite, nakon čega je on sazvao kolegiji svojih načelnika i zadužio ih da to provedu", kazao je na konferenciji za novinare Sačić, koji je do veljače 2000. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova za poslove kriminalističke policije.

Sačić tvrdi da o svemu postoji pisani trag u knjizi kolegija PU ličko-senjske, te da su neistinite tvrdnje vodstva MUP-a iz 2000. i sadašnjeg da zahtjev za zaštitom nije stigao u policiju u Gospiću, gdje je Levar živio.

Potvrdio je da je zahtjev u Kabinetu ministra došao 14. travnja 1998. iz Vladina Ureda za suradnju s Haškim sudom.

Kazao je da je policija u njegovo vrijeme na razne načine štitila Levara i ispunjavala haški zahtjev, da je o svemu bio redovito izvještavan i da je osobno bio zadovoljan s provođenjem zaštite. "Uostalom, Levar je bio živ dok sam bio pomoćnik ministra", naglasio je Sačić.

Ostavivši mogućnost da su sadašnji čelnici vodstva MUP-a, ali i oni iz 2000. neinformirani, Sačić ipak smatra da neistinitim tvrdnjama da zahtjev nije stigao do Gospića "neki" u MUP-u žele skinuti odgovornost sa sebe i optužiti njega i tadašnje vodstvo policije.

Na upit o kojim je ljudima riječ, Sačić je rekao kako bi da zna njihova imena o tome odmah izvijesti tužiteljstvo, no mišljenja je da "za sve treba pitati one koji su o tom slučaju pripremali izviješće bivšem ministru Šimi Lučinu".

Osuđujući, kako je rekao, čin nasilja prema Levaru, Sačić je kazao da kao kriminalist i pravnik još uvijek ne može sa sigurnošću tvrditi da je Levar ubijen.

"Koliko znam taj je slučaj još uvijek nerasvijetljen", kazao je, dodavši da je nakon ubojstva Levara i sam dao iskaz policiji.

Rekao je da je spreman sve što zna reći i na sudu, ali i pokrenuti postupak da se utvrdi tko je odgovoran za mogući nestanak dokumentacije koja potvrđuje da se Levara štitilo. Odbacio je mogućnost da je netko od njemu direktno podređenih odgovoran za to.

Sačić je zaključio kako će MUP nakon njegove konferencije za novinare morati "demantirati svoje prošlotjedno priopćenje" u kojem se, kao i 2000., tvrdi da zahtjev za Levarovom zaštitom nikada nije stigao u Gospić.

Bivši ministar Lučin izjavio je danas Hini da ne može komentirati što je policija radila od 1998. do 2000., no da kod preuzimanja dužnosti 2000. od prethodnika nije dobio niti jedan dokument vezan uz zaštitu Levara.

Na sjednici Vlade nakon ubojstva, Lučin je, među ostalim, kazao da je prilikom preuzimanja vlasti preuzeta i cjelovita dokumentacija, među njima i popis štićenih osoba, no da Levar nije bio na tom popisu.

Dodao je da se nakon Levarova ubojstva, 28. kolovoza 2000., naredio internu istragu kojom je utvrđeno da zahtjev za zaštitom Levara nije došao do PU ličko-senjske, odnosno da je "svaki trag" završio kod bivših pomoćnika ministra Joška Morića i Željka Sačića, nakon čega su nalozi išli usmeno.

MUP je prošlog tjedna, nakon nagodbe o odšteti između države i Levarove supruge i sina, priznao da je bilo propusta u ispunjavanju zahtjeva za zaštitom Levara, no da zbog zastare nije moguće za tu "težu povredu službene dužnosti" pokrenuti stegovni postupak protiv odgovornih neimenovanih policijskih službenika.

Levar je javnosti bio poznat kao dragovoljni svjedok Haškog suda o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991., a unatoč opsežnoj policijskoj istrazi i više puta ponovljenim tvrdnjama bivše vlasti da je istraga skoro gotova, njegov ubojica do danas nije otkriven.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara