SAD bi da se prozove Saudijsku Arabiju zbog netolerancije

AMERIČKI State Department je pod pritiskom da prozove Saudijsku Arabiju zbog sustavne vjerske netolerancije i namjerava privatnom diplomacijom a ne javnim konfrontiranjem postići napredak u vjerskom životu manjina i stranih radnika u arapskoj kraljevini, piše u subotu The Washington Post.

List piše da će uskoro senator republikanac John McCain i drugi zatražiti da državni tajnik Colin Powell prozove Saudijsku Arabiju zbog vjerske netoleracije i ako on to odobri dugogodišnji američki saveznik će se naći uz zemlje poput Sjeverne Koreje, Burme i Kine.

Pozivajući se na dužnosnike američke vlasti list ipak navodi da je vjerojatnije da će Sjedinjene Države iza scene poduzeti korake kako bi se stvari pokrenule naprijed. Među koracima bi mogla biti i revizija saudijskih udžbenika i ohrabrenje saudijskoj vladi da opremi gole zgrade za ne-muslimane kojima je zabranjeno da prakticiraju svoju vjeru u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odluka dolazi u osjetljivo vrijeme u kojem predsjednik Bush ima proturječne osjećaje prema svojem savezniku. Saudijska Arabija je za Sjedinjene Države vitalan saveznik u mogućem ratu protiv Iraka na čijem teritoriju su zračne luke i zapovjedni stožeri bitni za uspjeh rata. Istodobno, piše The Washington Post, konzervativna saudijska monarhija predstavlja načelnu prepreku Bushovoj viziji tolerantnog i demokratskog Bliskog istoka.

Nevoljki saudijski odgovor na protuterorističku kampanju iritirao je Bushovu administraciju, već dovoljno deprimiranu činjenicom da su od 19 terorista koji su sudjelovali u napadu na SAD 11. rujna njih 15 bili saudijski državljani.

McCain je prošloga mjeseca od Powella zatražio da proglasi Saudijsku Arabiju ´velikim kršiteljem religijskih sloboda´, a američko Povjerenstvo za međunarodne vjerske slobode preporučilo je Powellu da kraljevinu označi kao ´zemlju od posebne zabrinutosti´ otvarajući mogućnost diplomatskih ili ekonomskih sankcija. State Department je na popis zemalja od posebne zabrinutosti stavio do sada šest zemalja -- Sjevernu Koreju, Irak, Iran, Sudan, Kinu i Burmu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara