SAD blizu sporazuma o nuklearnoj suradnji s Indijom

SJEDINJENE DRŽAVE blizu su postizanja sporazuma o nuklearnoj suradnji s Indijom koji bi mogao biti sklopljen i prije posjeta predsjednika SADa Georgea W. Busha Indije u ožujku, rekao je viši dužnosnik SAD-a u petak.

Bush i indijski premijer Manmohan Singh u srpnju su se dogovorili o sporazumu o civilnoj nuklearnoj energiji koji bi prekinuo gotovo 30 godina staru zabranu suradnje na polju nuklearne energije s New Delhijem koji je testirao nuklearna oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojedinosti tog sporazuma međutim još nisu dogovorene, uključujući i plan razdvajanja indijskih civilnih i vojnih nuklearnih postrojenja. Sporazum također trebaju prihvatiti 44 države članice Skupine zemalja dobavljača nuklearne tehnologije i Kongres SAD-a.

Podtajnik SAD-a Nicholas Burns koji je prošlog tjedna posjetio Indiju radi pregovora o pojedinostima sporazuma novinarima je rekao da je uvjeren da će sporazum uskoro biti postignut.

"Mislim da smo ostvarili velik napredak u posljednjih šest mjeseci" rekao je Burns novinarima i dodao kako bi "do sporazuma moglo doći prije posjeta predsjednika".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara