SAD brani ulaz bjeloruskim dužnosnicima u vezi s prijevarama

SJEDINJENE Države će spriječiti ulazak u SAD bjeloruskim dužnosnicima povezanim s izbornim prijevarama i drugim kršenjima ljudskih prava, objavio je u srijedu State Department.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli rekao je u priopćenju da je taj potez usklađen s nedavnom sličnom odlukom Europske unije da ograniči izdavanje viza bjeloruskim dužnosnicima upletenim u izborne prijevare i kršenja ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi i Europska unija opetovano smo izražavali zabrinutost zbog propusta bjeloruskih vlasti da udovolje međunarodnim obvezama prema demokraciji i ljudskim pravima kao što se najskorije pokazalo u manjkavom referendumu i parlamentarnim izborima 17. listopada te u njihovoj pretjeranoj reakciji na mirne prosvjede nakon tih izbora", rekao je Ereli.

U zakonu o Bjeloruskoj demokraciji, kojega je američki predsjednik George W. Bush potpisao 20. listopada, izražena je američka potpora težnjama bjeloruskog naroda za demokratskom promjenom najautoritarnijeg europskog režima kojem je na čelu predsjednik Aleksander Lukašenko.

Sjedinjene Države pozivaju bjeloruske vlasti da promijene sadašnju politiku i poštuju svoje međunarodne obveze u zaštiti demokratskih prava svojih građana, rekao je Ereli.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara