SAD će inzistirati na podacima o putnicima zračnih prijevoznika

AMERIČKA vlada ove godine namjerava, unatoč upornom otporu zračnih prijevoznika, nastaviti sa svojim planom novog računalnog sustava za ispitivanje podataka svih putnika koji lete iz Sjedinjenih Država, piše u ponedjeljak The Washington Post.

List piše da će administracija prisiliti zračne prijevoznike i tvrtke koje prodaju karte da predaju sve podatke o putnicima na ispitivanje američkim službenicima, nakon što to nije uspjela ostvariti u probnom dijelu programa. Naredba o tome mogla bi biti izdana već sljedećeg mjeseca.

Prema tom sustavu svi putnici koji prolaze kroz američke zračne luke bit će obilježeni brojem i bojom koji će označavati koliku opasnost predstavljaju za zrakoplov, piše WP.

Drugi novi program koji bi također trebao biti uveden ove godine nastojat će ubrzati prolazak kroz sustav sigurnosti putnika koji često lete u zamjenu za dragovoljno davanje osobnih informacija američkoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi računalni sustav će prikupljati ime putnika, njegovu adresu i broj telefona te datum rođenja i podatke o cijelom putovanju. Te informacije će potom biti uspoređeni s javnim i komercijalnim bazama podataka radi provjere identiteta putnika, a nakon toga će u drugim bazama podataka biti provjereno da li je putnik možda na popisu kriminalaca i osumnjičenih terorista.

Nakon provjere putnik koji bude označen crvenom bojom neće uopće moći letjeti, žuta će značiti da će putnik biti dodatno provjeren u zračnoj luci, a zeleno označeni će proći uobičajene sigurnosne provjere.(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara