SAD će nadzirati luke radi krijumačarenja oružja

AMERIČKA vlada je odlučila nadzirati luke u muslimanskim i drugim strateški postavljenim zemljama kako bi spriječila teroriste da u kontejnerima prokrijumčare oružje masovnog uništavanja u Sjedinjene Države, piše The New York Times.

U luke će biti smješteni američki inspektori s detektorima radijacije, kemijskim detektorima i drugom opremom kako bi provjeravali sadržaj kontejnera koji idu prema Sjedinjenim Državama, piše list pozivajući se na visoke vladine dužnosnike.

SAD se već u prvoj fazi programa započetog nakon terorističkih napada 11. rujna usmjerio na 20 velikiih kontejnerskih luka u Europi i Aziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među lukama u muslimanskim zemljama koje su sada na redu američki inspektori će biti u Dubaiju, Maleziji, Turskoj i drugim zemljama. Vjeruje se da je al Qaeda značajno nazočna u Dubaiju i Maleziji.

Američke obavještajne službe izvijestile su kako je al Qaeda već koristila kontejnere za prebacivanje konvencionalnog oružja i eksploziva, među ostalim i onaj koji je korišten za napade na američka veleposlanstva 1998. u istočnoj Africi. Strahuju i od krijumčarenja terorista u kontejnerima.

(Hina) sl rš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara