SAD će prepraviti sustav za protuterorističku provjeru putnika

NAKON što je uložila više od 130 milijuna dolara i četiri godine za stvaranje novog sustava za provjeru zrakoplovnih putnika prema popisima osumnjičenih terorista, američka Uprava za transportnu sigurnost (TSA) je odlučila prepraviti cijeli sustav.

Direktor TSA-a Edmund Hawley je rekao u četvrtak Odboru za trgovinu i promet američkog Senata kako je naredio da se iz sigurnosnih razloga izvrši pregled cijelog informatičkog sustava programa Siguran let.

On je ukazao da će odbaciti planove za provjeru imena putnika prema komercijalnim bazama podataka poput kreditnih izvješća, što je bio jedan od kontroverznih aspekata programa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programu Siguran let žestoko se protive zaštitnici građanskih prava koji tvrde da on ugrožava privatnost osoba i da će se pretvoriti u sustav špijuniranja kojim će vlasti pratiti ljude kad god budu putovali.

Trenutno zračni prijevoznici provjeravaju imena putnika uspoređujući ih s popisima osoba osumnjičenih za terorizam koje im daje američka vlada. Prema programu Siguran let vlada bi preuzela od zrakoplovnih kompanija tu zadaću.

Hawley, koji je došao na čelo TSA prošle godine, priznao je da pitanja privatnosti muče ovaj program i da su glavni razlog njegovog ponovnog dizajniranja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara