SAD će se pozabaviti izraelskim brigama oko mirovnog plana

SJEDINJENE DRŽAVE rekle su kako dijele zabrinutosti Izraela glede bliskoistočnog mirovnog plana i kako će se pozabaviti njima.

U priopćenju Bijele kuće koje su potpisali državni tajnik Colin Powell i savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice kaže se da je vlada Sjedinjenih Država dobila odgovor izraelske vlade o mirovnom planu za Bliski istok u kojem su izražene "značajne zabrinutosti oko mirovnog plana".

"Sjedinjene Države dijele stajalište izraelske vlade da su to zbiljske zabrinutosti, i pozabavit će se njima u cijelosti i ozbiljno u provedbi mirovnog plana", kaže priopćenje.

Priopćenje dolazi nakon izvješća da je izraelski premijer Ariel Sharon pristao podržati mirovni plan za Bliski istok ukoliko Sjedinjene Države izađu u susret glede nekih izraelskih zabrinutosti.

The New York Times piše u petak da Sharon želi zabranu povratka palestinskih izbjeglica u Izrael, i da se pitanje ukidanja židovskih naselja u Gazi i na Zapadnoj Obali ostavi za daleku budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Palestinci su prihvatili nedavno predstavljeni mirovni plan za Bliski istok dok je Izrael to izbjegao pozivajući se na sigurnosne probleme.

Američki mediji su javili, pozivajući se na američke dužnosnike, kako se predsjednik George W. Bush namjerava sastati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom kako bi oživio izraelsko-palestinski mirovni plan.

Najvjerojatnije mjesto susreta je egipatsko odmaralište na Crvenom moru Sharm el-Sheikh ili Ženeva.(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara