SAD će tražiti da vijeće sigurnosti ne ide na ožujsko izvješće

SJEDINJENE DRŽAVE namjeravaju pritisnuti Vijeće sigurnosti UN-a kako bi odustalo od novoga izvješća o iračkom oružju u ožujku koji može odgoditi američka nastojanja da se što prije suoči s Irakom, piše The Washington Post.

Šef UN-ovih inspektora oružja u Iraku Hans Blix je u utorak rekao Vijeću sigurnosti kako je sastanak u ožujku predviđen rezolucijom iz 1999.

Njegovi planovi su međutim iskomplicirali planove administracije predsjednika Busha u kojoj kraj siječnja predstavlja početak odlučujuće faze u odnosu prema Iraku, piše The Washington Post.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju lista, Bushova vlada bi željela donijeti odluku o tome hoće li ići u rat s Irakom odmah nakon 27. siječnja kada Blix podnosi izvješće Vijeću sigurnosti. Pozivajući se na američke dužnosnike, The Washington Post piše da će SAD tražiti od Vijeća sigurnosti da de facto zanemare rezoluciju iz 1999. koja predviđa kasnije izvješće.

Očekuje se da će predsjednik George W. Bush u svojem govoru o stanju u zemlji predviđenom za 28. siječnja poduprijeti akciju protiv Iraka. Već 31. siječnja on se u Camp Davidu sastaje s britanskim premijerom Tonyjem Blaireom, najbližim saveznikom protiv Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara