SAD će tražiti vraćanje iračke imovine na sastanku G8

AMERIČKI ministar financija John Snow rekao je u četvrtak da će na sljedećem sastanku skupine G8, 1618. svibnja u Francuskoj, zatražiti da se te zemlje intenzivno uključe u traganje za ilegalnom imovinom režima Sadama Huseina i vrate je iračkom narodu.

Snow je u priopćenju rekao da će sa svojim kolegama u Francuskoj razgovarati o pitanjima vraćanja iračkih dugova. "Mislim da nitko ne treba očekivati da će Irak uskoro početi vraćati dugove", kazao je on.

Sastanak ministara financija skupine G8 (sedam najrazvijenijih zemalja svijeta Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, Sjedinjene Države plus Rusija) prethodit će susretu šefova država ili vlada te skupine.

Snow je pohvalio Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond jer su počeli procjenjivati ekonomske i razvojne potrebe Iraka. "Očekujemo puno sudjelovanje međunarodnih financijskih institucija u obnovi Iraka i njegovom povratku u međunarodno gospodarstvo", kazao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snow je priopćio da će ministri financija G8 razgovarati i o olakšicama dugova drugih zemalja, ali "ostavljajući restrukturiranje dugova kao posljednje pribježište".

Ministri financija Skupine također će razmotriti napredak u borbi protiv financiranja terorizma.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara