SAD čvrsto prema Sj. Koreji, ali želi mirno rješenje problema

SJEDINJENE DRŽAVE zadržavaju čvrst stav prema Sjevernoj Koreji, ali i dalje žele mirno rješenje problema nuklearnih ambicija komunističkog režima u Pyongyangu, izjavili su u srijedu dužnosnici američke administracije.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer odbio je odbaciti eventualnu uporabu sile protiv Sjeverne Koreje.

"To je dugogošnja politika Sjedinjenih Država da se ne odriče opcija, i to je i dalje slučaj ovdje", rekao je on.

Fleischer je, međutim, kazao kako predsjednik Bush nastavlja tražiti diplomatsko rješenje problema sjevernokorejskog nuklearnog programa. "On nastavlja vjerovati da je diplomatski put najbolji put", rekao je Fleischer.

Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice rekla je to isto stranim novinarima u Washingtonu.

Govoreći o američkoj politici prema Sjevernoj Koreji Rice je kazala kako se ona dade svesti na to da "nitko ne treba biti spreman popuštati takvim ucjenama kakve Sjevernokorejanci prakticiraju prema svijetu već niz godina, posebice Sjedinjene Države".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je naglasila kako Sjedinjene Države i dalje nastoje diplomatski riješiti spor. "Vjerujemo da se to može riješiti mirno, ali će to tražiti od svih da budu čvrsti, i snažni i da ne dopuste Sjevernokorejancima da nas ucjenjuju. To će zahtijevati da Sjevernokorejanci razumiju kako je njihov jedini put u međunarodni sustav miroljubivim sredstvima", rekla je ona.

Američki predsjednik George W. Bush će se u srijedu u Washingtonu po prvi put sastati s novim južnokorejskim predsjednikom Roh Moo Hyunom koji se nalazi u posjetu Sjedinjenim Državama.

Roh je u ponedjeljak u New Yorku rekao kako su mnogi zabrinuti da bi se Bushovo načelo miroljubivog rješenja problema Sjeverne Koreje moglo u budućnosti izmijeniti.(Hina) sl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara