SAD i Britanija razgovarale o odlasku vojnika iz Iraka

SAD i Britanija razgovarale su i dogovorile se o strategiji postupnog odlaska koalicijskih snaga iz Iraka utemeljenoj na udvostručenju broja iračkih policajaca koji bi morali proći dodatnu obuku, piše u petak britanski list The Guardian.

Prema pisanju lista predviđa se i uspostavljanje iračkih postrojbi koje bi djelovale "na pola puta" između policije i vojske.

Sporazum su u ponedjeljak postigli američki državni tajnik Donald Rumsfeld i njegov britanski kolega Geoff Hoon, a utemeljen je na prijedlozima umirovljenog američkog generala Garyja Lucka kojega je Pentagon poslao prošli tjedan u Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
The Guardian piše kako je predviđeno postavljanje nešto "agresivnijih" policijskih snaga koje bi postupno zamijenile oko 150.000 pripadnika koalicijskih snaga. Unatoč tomu što još nije poznat mogući datum povlačenja koalicijskih snaga iz Iraka, Britanija postupno povlačenje smatra svojim prioritetom.

"Ministarstvo obrane angažiralo se na strategiji odlaska koalicijskih snaga iz Iraka", izvijestili su britanski vojni izvori.

(Hina) xmhaj ysdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara