SAD: I drugi sud protiv Bushova tretiranja osumnjičenih terorista

AMERIČKI savezni prizivni sud na Manhattanu presudio je u četvrtak s 2 prema 1 da predsjednik Bush nema ovlasti zatočiti kao neprijateljskog borca američkog državljana koji je uhvaćen na američkom tlu i uskratiti mu odvjetnika.

Sud na Manhattanu je tako drugi američki sud koji je u četvrtak nanio težak udarac Bushovoj administraciji protiv terorizma.

U četvrtak je naime i savezni prizivni sud u San Franciscu presudio s 2 glasa za i 1 glasom protiv da zatočenici koje se drži u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi trebaju imati pristup odvjetnicima i američkom pravosudnom sustavu.

Sud je odbacio argumentaciju Bushove administracije da može beskonačno produljavati zatočenje 660 osoba osumnjičenih za terorizam u Guantanamu bez optužnice i suđenja zato što su uhićeni kao i zatvoreni na stranom tlu.

Prizivni sud na Manhattanu je također u četvrtak naredio vladi da za 30 dana iz vojnog zatvora pusti na slobodu Jose Padillu, Amerikanca koji je prešao na islam i uhićen pod optužbom da je planirao postaviti radioaktivnu bombu. Padilla je jedini američki državljanin proglašen "neprijateljskim borcem", mada nije zarobljen u inozemstvu na poprištu borbi, i sada je u zatočeništvu na američkom tlu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Suda ne znači da će Padilla stvarno biti slobodan jer nakon puštanja na slobodu može biti suđen na civilnom sudu ili zadržan kao materijalni svjedok. Sud je rekao kako nije odlučio o njegovoj krivnji ili nedužnosti te da vlada ima jak razlog za sumnju da je Padilla sudjelovao u terorističkoj zavjeri.

Američko ministarstvo pravosuđa je reklo u četvrtak kako će zatražiti odgodu izvršenja ove presude dok ne odluči hoće li se žaliti na nju Vrhovnom sudu. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan nazvao je presudu "zabrinjavajućom i pogrešnom".(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara