SAD i EU uvode sankcije protiv čelnika Pridnjestrovlja

SJEDINJENE Države i Europska unija objavile su da će čelništvu secesionističkog Pridnjestrovlja u Moldaviji nametnuti sankcije zbog stalnog suprotstavljanja pregovorima za rješenje spora.

SAD i EU su u zajedničkom priopćenju rekli da čelništvo ´secesionističkog Pridnjestrovlja stalno pokazuje otpor i nedostatak volje za promjenom statusa quo i tako priječi smislene pregovore´ za rješenje spora između Moldavije i Pridnjestrovlja.

SAD i EU su zato odlučile uvesti Pridnjestrovlju ciljane sankcije ´u obliku ograničenja putovanja članovima čelništva Pridnjestrovlja koje se smatra prvenstveno odgovornim za nedostatak suradnje u postizanju političkog rješenja sukoba´, kaže se u priopćenju kojega je objavio State Department.

Dvije strane u priopćenju izražavaju zabrinutost zbog sukoba oko Pridnjestrovlja koji predstavlja ozbiljnu opasnost za stabilnost i sigurnost toga dijela Europe i podupiru napore posrednika u okviru Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za postizanje političkog rješenja.

Pridnjestrovlje je dio Moldavije pretežito naseljen Rusima i Ukrajincima koji je nakon raspada Sovjetskog Saveza i osamostaljenja pretežito rumunjske Moldavije devedesetih godina došao u oružani sukob sa vodstvom u Kišinjevu nastojeći se odcijepiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara