SAD i EU zajednički protiv terorizma, oružja, i za mir na B. Istoku

SJEDINJENE Države i Europska unija dogovorile su u srijedu da će ojačati zajedničku borbu protiv terorizma i širenja oružja masovnog uništenja, te za mir na Bliskom istoku, na prvom summitu nakon napetih odnosa zbog rata u Iraku.

Nastojeći izgladiti nesuglasice na godišnjem summitu SAD-EU, američki predsjednik George W. Bush i čelnici Europske unije snažno su naglasili odlučnost da presjeku financiranje terorističkih organizacija i pospješe izručenje terorista.

"Kada su Europa i Sjedinjene Države ujedinjene, nijedan problem i nijedan neprijatelj ne može izdržati protiv nas", rekao je predsjednik Europske komisije Romano Prodi. "Ako se ne uspijemo ujediniti, svaki problem postaje kriza, a svaki neprijatelj divovsko čudovište", dodao je Prodi.

"Mnogi su ljudi rekli da je Europa prestara", kazao je Prodi aludirajući na riječi američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda koji je protivnike rata u Iraku nazvao "starom Europom". "Možda", rekao je Prodi, "ali starost pomaže u razumijevanju naše snage i slabosti".

Bush je uzvratio sa smiješkom kako Prodi "izgleda prilično mlado ovih dana".

Glavni državni odvjetnik John Aschroft i grčki ministar pravosuđa Philippos Petsalnikos potpisali su sporazume o izručenju i uzajamnoj pravnoj pomoći između Sjedinjenih Država i Europske unije.

Sporazumi šire broj zločina zbog kojih se primjenjuje izručenje i odobravaju stvari poput zajedničkih istražnih timova i uzajamno informiranje o sumnjivim bankovnim računima.

"Ovi se sporazumi usredotočuju ne na naše razlike, nego na naše zajedničke vrijednosti", rekao je nakon potpisivanja Aschroft.

Bush je kazao novinarima kako će SAD i EU zajednički raditi kako bi iračkom narodu osigurali sigurnost, napredak i slobodu.

Bush je kazao da SAD i EU namjeravaju zajednički djelovati i na Bliskom istoku kako bi osigurali "pravedan i cjelovit mir" između Palestinaca i Izraelaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zajednički ćemo raditi kako bi postigli rješenje o dvije države koje su strane poduprle početkom mjeseca na summitu na Crvenom moru", rekao je Bush.

"Napredak prema ovom cilju bit će moguć samo ako sve strane učine sve što je u njihovoj moći kako bi porazile odlučne neprijatelje mira, kao što su Hamas i druge terorističke skupine".

Bush je kazao kako su se čelnici suglasili da nadziru nuklearne ambicije Sjeverne Koreje i Irana.

Bush i europski čelnici zatražili su da Iran izvrši obećanje da neće razvijati nuklearno oružje. "Ako ne izvrši obećanje mi ćemo se time pozabaviti", rekao je predsjednik Bush novinarima ne ulazeći u pojedinosti oko načina na koji će to učiniti.

Između SAD-a i EU postoje, međutim, i drugi problemi osim rata u Iraku.

Bush je tijekom sastanka s predstavnicima EU pozvao europske zemlje da presjeku svako financiranje palestinske militantne skupine Hamas.

On je to izravno zatražio od predsjednika Europske komisije Romana Prodija i grčkog premijera Costasa Simitisa, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, tijekom susreta u Bijeloj kući na početku summita SAD-a i EU, rekao je Bushov glasnogovornik Ari Fleischer.

Američki predsjednik želi da i EU kao i SAD izopće Hamasovo političko krilo, ali Francuska drži da je skupina važna za održavanje mirovnog procesa.

Bush je također zatražio da EU ukine zabranu genetički modificirane hrane.

Europa je 1998. uvela zabranu uvoza genetički modificirane hrane smatrajući da je opasna po zdravlje ljudi. Sjedinjene Države optužuju EU da pogoršavaju glad u Africi ovom zabranom obeshrabrujući afričke zemlje od ulaganja u biotehnologiju. Zabrana košta američke farmere 300 milijuna dolara godišnje samo zbog neostvarenog izvoza kukuruza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara