SAD i Francuska dogovorile rezoluciju o primirju na Bliskom istoku

FRANCUSKA i Sjedinjene Američke Države usuglasile su tekst UN-ove rezolucije o prekidu vatre između Izraela i Libanona.

"Dogovor je postignut između Francuza i Amerikanaca o nacrtu rezolucije o Bliskom istoku koji je pripremila Francuska i u kojemu traži potpuni prekid neprijateljstava, trajni prekid vatre i pronalaženje dugoročnog rješenja", priopćeno je iz Ureda francuskog predsjednika.

Dogovoreni tekst će zahtijevati "potpuni prekid vatre", te "uzeti u obzir" ponašanje "Hezbollaha", odnosno priznati pravo Izraela na samoobranu ukoliko "Hezbollah" nastavi s raketnim napadima.
Vijeće sigurnosti će konzultacije vezane uz ovu rezoluciju početi u 15 sati po lokalnom (21 po hrvatskom) vremenu, ali se ne očekuje da će biti donešena danas.

Međutim, većina promatrača drži da, jednom kada su Francuska i SAD prebrodili svoje razlike, neće biti većih problema u pronalaženju većine, odnosno konsenzusa u Vijeću sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompromis je posljedica američkog popuštanja zahtjevima Francuske i drugih država da se izrijekom natjera Izrael na prekid vatre, dok se s druge strane izašlo u susret američkim zahtjevima da rezolucija upre u prstom u "Hezbollah", odnosno Izraelu dozvoli manevarskog prostora.

Mark Regev, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, nije mogao komentirati tekst predložene rezolucije, s obzirom da s njom nije upoznat. S druge strane je izjavio da Izrael podržava svaki dogovor o primirju koji će dovesti do razoružanja "Hezbollaha", spriječiti ga da vrši dalje napade, odnosno uđe na područje odakle su ih istjerale izraelske snage, dovesti do puštanja izraelskih vojnika te dolaska međunarodnih mirovnjaka sposobnih da održavaju tampon-zonu između dviju strana.

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara