SAD i Francuska nezadovoljni opsegom ruskog povlačenja iz Gruzije

SAD i Francuska nezadovoljni opsegom ruskog povlačenja iz Gruzije

IAKO su ruske vlasti objavile završetak planiranog povlačenja svojih snaga iz Gruzije, SAD i Francuska tvrde da nisu poštovane odredbe primirja.

Gordon Johndroe, glasnogovornik Bijele kuće, izjavio je kako su se američki predsjednik George W. Bush i njegov francuski kolega Nicolas Sarkozy u telefonskom razgovoru složili kako rusko proglašenje  tzv. sigurnosnih zona oko Abhazije i Južne Osetije, odnosno postavljanje nadzornih točaka unutar gruzijskog teritorija, predstavlja kršenje rusko-gruzijskog sporazuma o primirju postignutog uz Sarkozyjevo posredovanje.

Eric Chevalier, glasnogovornik Elizejske palače, tvrdi kako je nužna rezolucija UN u kojoj bi se točno precizirale odredbe sporazuma o primirju.

Ruska strana je sporazum o primirju, pak, tumačila prilično široko, a što se posebno odnosi na "dodatne sigurnosne mjere" u svrhu razdvajanja zaraćenih snaga. Rusija je objavila kako će u skladu sa sporazumom ostaviti "mirovne" kontingente trupa u Abhaziji i Južnoj Osetiji, ali da neće dozvoliti boravak gruzijskih "mirovnjaka" u odmetnutim gruzijskim pokrajinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samoproglašene ruske "sigurnosne zone" uključuju područja kroz koje prolazi strateška cesta koja spaja zapad i istok Gruzije, ali ne i grad Gori, u koji se sinoć, nakon ruskog povlačenja, vratila gruzijska policija. Zone na zapadu uključuju Senaki, glavnu gruzijsku zrakoplovnu bazu koju su ruske snage okupirale u petodnevnom ratu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara