SAD i Japan pozivaju Sjevernu Koreju na obnovu pregovora

Izražavajući duboku zabrinutost zbog izjave Sjeverne Koreje da posjeduje nuklearno oružje, Sjedinjene Države i Japan su u subotu pozvale tu zemlju da se vrati za pregovarački stol.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice i američki ministar obrane Donald Rumsfeld razgovarali su sa svojim japanskim kolegama Nobutakom Machimurom i Yosinorijem Onom o najboljim načinima jačanja stabilnosti regije.

Rice je izjavila da obje zemlje "pozivaju Sjevernu Koreju da se vrati na šestostrane pregovore", a Ono je dodao da sjevernokorejska odluka da prekine pregovore i priznanje da posjeduje nuklearno oružje potiču nestabilnost regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako je u zajedničkoj izjavi izražena "duboka zabrinutost" zbog sjevernokorejskih nedavnih izjava, Rice je kazala da ta zabrinutost nije ništa novo te da je postojala i ranije. No, istaknula je američka državna tajnica, vrijeme je da Sjeverna Koreja ozbiljno shvati tu zabrinutost.

Machimura je kazao da se nada da će se Sjeverna Koreja brzo vratiti za pregovarački stol istaknuvši da će se sjevernokorejska situacija samo pogoršati ako se bude odugovlačilo s obnovom pregovora.

(Hina) xbis ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara