SAD i Rusija dogovorile miran odlazak Ševardnadzea s vlasti?

RUSIJA i SAD, suparnice u pokušajima stjecanja kontrole nad ogromnim naftnim bogatstvom Kaspijskog mora, uspostavile su savez kako bi osigurale miran prijelaz vlasti u Gruziji, rekli su diplomati i analitičari.

Oni su izjavili da su se Moskva i Washington složili da će njihovim vlastitim interesima najviše koristiti ako uspiju dogovoriti da se predsjednik Eduard Ševerdnadze mirno povuče s vlasti, nakon što su ga oslabili masovni prosvjedi zbog navodno lažiranih općih izbora. Ševardnadze je to i učinio u nedjelju.

Rusija je strahovala da bi nova previranja na njezinoj osjetljivoj južnoj granici mogla omogućiti militantima da pojačaju napade na ruske snage u Čečeniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD su pak bile zabrinute da bi nastavak političkih nemira mogao poremetiti izgradnju naftovoda i plinovoda koji prolaze Gruzijom kako bi te dragocjene ogromne energetske rezerve Azerbajdžana stigle na zapadna tržišta preko Turske.

Odlazak Ševardnadzea je gotovo sigurno rezultat kompromisnog sporazuma između SAD-a i Rusije, tvrdi ruski analitičar Igor Bunin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara