SAD `ima dokaze` o tajnim iranskim nuklearnim kapacitetima

SAD `ima dokaze da Iran u tajnosti gradi velika nuklearna postrojenja`. Iran, zajedno s Irakom i Sjevernom Korejom, prema Bushevim riječima čini `osovinu zla`.

Američki dužnosnici izjavili su za CNN i Reuters u Washingtonu da se na komercijalnim satelitskim snimkama iz rujna vide nuklearna postrojenja u gradovima Natanzu i Araku. Prema tipu postrojenja može se naslutiti da bi se Iran njima mogao služiti za izradu nuklearnoga oružja, tvrde američki dužnosnici.

`Za civilnu upotrebu`

Iran je priopćio da je njegov nuklearni program isključivo za civilnu upotrebu.

U reakciji na američke tvrdnje da satelitske snimke pokazuju u Iranu dva nova nuklearna postrojenja, koja bi se mogla upotrijebiti za izradu nuklearnoga oružje, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi kaže: ´Iranski cilj s time u vezi totalno je jasan, transparentan i miroljubiv te kompatibilan s međunarodnim konvencijama´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´(Iranski program proizvodnje nuklearne energije) više je puta odobrila Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) i Iran vjeruje da ima pravo koristiti se njime za miroljubive svrhe´, rekao je on za Reuters.

Iran je potpisnik Povelje o neširenju nuklearnoga naoružanja, a početak rada svoje prve nuklearke, u Bushehru na jugozapadu zemlje, očekuje iduće godine. Elektrana se gradi uz rusku pomoć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara