SAD imao ključnu ulogu u naoružavanju Iraka

SAD imao ključnu ulogu u naoružavanju Iraka
IAKO sada vide Irak kao smrtnog neprijatelja i nastoje ga lišiti oružja masovnog uništavanja upravo su Sjedinjene Države ranije odigrale ključnu ulogu u njegovu naoružavanju, piše The Washington Post.

Pozivajući se na vladine dokumente koji više nisu tajni, The Washington Post piše da je SAD prije iračkog napada na Kuvajt pomagala Irak obavještajnim podacima, opskrbljivala ga kasetnim bombama i omogućavala mu da nabavi tvari za proizvodnju kemijskog i biološkog oružja.

Bilo je to vrijeme između 1980-88. u kojem je SAD pomagao Irak u njegovu ratu protiv Irana. U to doba Sjedinjene Države su u Iraku vidjele dragocjenog saveznika u borbi protiv radikalno islamističkog režima u Teheranu.

Američka obavještajna i logistička potpora odigrala je ključnu ulogu u učvršćivanju iračke obrane protiv samoubilačkih napada iranskih postrojba, piše list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Vlade predsjednika Ronalda Reagana i Georgea Busha starijeg odobrile su prodaju Iraku brojnih artikala koji su imali i vojnu i civilnu primjenu, uključujući otrovne kemikalije i smrtonosne viruse, kao što su antraks i bubonska kuga´, piše The Washington Post.

List ocjenjuje da je to uzoran primjer dna američke vanjske politike u kojem se surađuje s diktatorima i prelazi preko kršenja ljudskih prava, sve po načelu da je ´neprijatelj moga neprijatelja moj prijatelj´.

The Washington Post navodi da je Donald Rumsfeld, sadašnji ministar obrane i jedan od jastrebova administracije predsjednika Busha mlađega, a svojedobno posebni izaslanik predsjednika, 1983. sastankom sa Saddamom Husseinom pomogao normalizaciju odnosa Iraka i SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara