SAD inzistiraju na činjenicama u ocjeni Iraka

SJEDINJENE DRŽAVE inzistiraju na činjenicama u ocjeni ponašanja Iraka, a činjenice za sada govore da se Irak ne razoružava, kazao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta.

Inspektori za oružje Ujedinjenih naroda će u ponedjeljak 27. siječnja izvijestiti Vijeće sigurnosti koliko Irak izvršava zahtjeve postavljene Rezolucijom 1441 koja traži njegovo razoružanje, nakon čega će odlučiti koje će korake poduzeti.

´Odluka mora biti utemeljena na činjenicama´, rekao je novinarima glasnogovornik Richard Boucher.

´Ako inspektori u ponedjeljak kažu da Irak surađuje i razoružava se mirno i to bude činjenica, nitko neće biti sretniji od nas´, rekao je on, dodajući međutim da je za sada vidljivo da se Irak ne razoružava.

Pojačano američko inzistiranje na činjenicama u odnosu prema Iraku u posljednje vrijeme dolazi u kontekstu američkih tvrdnji da se već sada zna da Irak ne ispunjava zahtjeve Vijeća sigurnosti.

Predsjednik George W. Bush je u nedjelju kazao kako mu je jasno da se Irak ne razoružava.

´On se ne razoružava. Ovo izgleda kao repriza lošeg filma, a ja

nisam zainteresiran gledati ga´, kazao je američki predsjednik.

Američki dužnosnici također jednoglasno ponavljaju, nakon što je to prije nekoliko dana izrekao predsjednik Bush, da vrijeme istječe Sadamu Huseinu.

´Vrijeme istječe´, upozorio je Bush i u utorak naglasivši kako će Sjedinjene Države voditi koaliciju zemalja spremnih da razoružaju Irak i da se o tome nitko ne treba zavaravati.

Boucher je sadašnje držanje Iraka smjestio u kontekst nedavne povijesti ustvrdivši da Bagdad posljednjih desetak godina pokazuje pravilnost u ponašanju koja izlazi na odbijanje da se razoruža od svojega oružja masovnog uništavanja.

Ne vidimo da se mijenja ponašanje Iraka uspostavljeno proteklih godina, kazao je on.

´Irak se ne razoružava´, naglasio je Boucher ukazujući na stalno isto držanje Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države u posljednje vrijeme pojačane ratne retorike također naglašavaju kako inspekcija UN-a u Iraku nema značenje sama po sebi, te da nije suradnja s inspektorima nego razoružanje zahtjev Vijeća sigurnosti koji Irak mora ispuniti.

Boucher je kazao kako je na Iraku da se mirno razoruža i da to dokaže.

´Ako se Irak ne razoružava inspektori ga ne mogu razoružati,´ kazao je on, dodajući: ´Irak se za sada ne razoružava´.

Govoreći o obvezama Iraka Boucher je kazao da Irak mora reći što imaju od oružja, što je s njim bilo, dokazati da je uništio oružje i omogućiti da to inspektori potvrde.

On je kao jedan od primjera iračke nesuradnje naveo da su inspektori pronašli 16 praznih bojevih glava za kemijsko oružje, ali se ne zna šta je s ostatkom od 30.000 koliko se zna da ih je Irak imao.

U međuvremenu raste protivljenje zemalja članica Vijeća sigurnosti, među kojima su najglasnije Francuska i Njemačka, da se ide u rat protiv Iraka.

Sjedinjene Države su, međutim, opetovano rekle kako su u slučaju da Vijeće sigurnosti ne podupre eventualnu američku odluku da ide na vojno rješenje problema Iraka spremne pokrenuti unliteralnu vojnu akciju protiv režima u Bagdadu.

Državni tajnik Colin Powell rekao je u nedjelju da Sjedinjene Države već sada imaju dovoljno dokaza da se Irak ne razoružava i dovoljno ovlasti prema rezolucijama UN-a za unilateralnu vojnu akciju.

Boucher je kazao da će, ako se pokaže ´nužnost vojne akcije u Iraku´ biti zemalja koje će razumjeti da je to nužnost.

On je kazao da Rezolucija 1441 traži mirno razoružanje Iraka, a ako se to ne dogodi da su se svih 15 članica Vijeća sigurnosti u toj rezoluciji već suglasile da će uslijediti ´ozbiljne posljedice´.

Na pitanje o protivljenju niza zemalja da podupru američku vojnu akciju predsjednik Bush je rekao da će Sjedinjene Države voditi koaliciju onih koji su voljni da se Irak razoruža.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara