SAD izvršile tisućitu smrtnu kaznu

SJEDINJENE DRŽAVE su izvršile tisućitu smrtnu kaznu. Trima smrtonosnim injekcijama ubijen je 57-godišnji Kenneth Lee Boyd, osuđeni ubojica kojemu je najstroža kazna dosuđena radi ubojstva svoje bivše supruge i njenog oca.

Boyd je u zatvoru Raleigh u Sjevernoj Karolini proglašen mrtvim u 2.15 sati po lokalnom vremenu, a egzekucija ubojice još je jednom potaknula pitanje ukidanja najstrože kazne u SAD-u.

Nakon što mu je odbijen zahtjev za preinaku smrtne kazne u kaznu doživotnog zatvora, zatvorski službenici zaduženi za izvršenje kazne tijekom četvrtka pripremali su se za Boydovu egzekuciju. Izvršenje je uslijedilo nakon što su guverner Mike Easley i američki Vrhovni sud odbili njegov zahtjev za blažom kaznom.

U četvrtak i petak se pred zatvorom Raleigh okupio veći broj prosvjednika koji su tražili ukidanje najstrože kazne i odustajanje od Boydove egzekucije. Policija je zbog toga jučer uhitila 16 prosvjednika koji su sjedili na cesti ispred zatvora.

Tisućita egzekucija u SAD-u je potakla posebno zanimanje javnosti koja je podijeljena oko toga treba li ukinuti smrtnu kaznu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršenje kazni smrću obustavljeno je 1967. godine 10-godišnjim moratorijem, a do 1977. godine neke američke savezne države ostale su sklone takvom obliku kažnjavanja najtežih kriminalaca.

Tako su već iste godine nastavljene egzekucije osuđenih ubojica kojih je do danas pogubljeno točno tisuću. Kenneth Boyd, koji je pažnju javnosti dobio upravo iz tog razloga, rekao je da ne želi da ga se vodi kao statistiku, niti da ga ljudi poznaju po tome što je tisućiti pogubljeni osuđenik.

U zatvoru nikada nije zanijekao ubojstvo bivše supruge koju je ubio nakon što ga je napustila poslije 13 godina burnog braka.

Američki mediji javljaju da je 1988. godine u svoju 36-godišnju suprugu Julie Curry Boyd ispalio pun spremnik metaka iz revolvera Magnum .357, a dok je pucao u blizini je bio jedan njihov sin koji se u zadnji tren spasio legavši pod krevet.

Osim supruge, Boyd je ubio i njenog 57-godišnjeg oca Thomasa Dillarda Currya, a za 17 godina stara ubojstva dosuđena mu je smrtna kazna koja je jutros i izvršena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara