SAD: Jugoistočna Europa aktivna u borbi protiv terorizma

Zemlje jugoistočne Europe aktivno podržavaju međunarodnu borbu protiv terorizma, priopćio je u srijedu State Department u godišnjem izvješću o terorizmu u svijetu.

"Unatoč ograničenim sredstvima, zemlje jugoistočne Europe aktivno su podržavale međunarodnu koaliciju protiv terorizma", stoji u izvješću State Departmenta o terorizmu za pojedine zemlje u 2004.

Hrvatska u izvješću nije posebno spomenuta, nego samo u okviru ocjene borbe protiv terorizma za cijelo područje jugoistočne Europe.

State Department je naveo kako je dvanaest zemalja - Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija i Crna Gora, Slovenija i Turska - surađivalo kroz Inicijativu za suradnju u jugoistočnoj Europi (SECI).

U sklopu Regionalnog centra za suzbijanje prekograničnog kriminala, smještenog u Rumunjskoj, te su zemlje surađivale u suzbijanju organiziranog kriminala i različitih oblika ilegalne trgovine, jačanju sigurnosti granica i poboljšanju obuke graničara, kaže se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Regionalni centar SECI-ja u Bukureštu osigurava obuku policijskih snaga i razmjenu obavještajnih podataka o prekograničnim kriminalnim aktivnostima, uključujući terorizam.

Za Bosnu i Hercegovinu se navodi kako je poduzela odlučne akcije u uhićenju osumnjičenih osoba i zatvaranju nevladinih organizacija i računa u bankama vezanih za organizacije povezane s terorističkim organizacijama.

Federacija BiH je u 2004. je prekinula djelovanje organizacija al-Furqan, al-Haramain, al-Masjed al-Aqsa i Taibah International, koje su Ujedinjeni narodi stavili na popis organizacija s izravnim vezama s al-Qaidom, navodi izvješće.

State Department kaže kako je i dalje zabrinut stranim islamskim ekstremistima koji su ostali u Bosni nakon rata 1992-1995.

(Hina) xsl ydam

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara