SAD KAŽE DA POKUŠAJI BEOGRADA OKO STATUSA KOSOVA ODMAŽU

Sjedinjene Države su u četvrtak upozorile da pokušaji Beograda da se odredi status Kosova nisu od pomoći i potencijalno su destabilizirajući, te rekle da snažno podupiru politički proces za određivanje budućeg statusa Kosova kako ga je predvidjelo Vijeće sigurnosti UNa.

´Sjedinjene Države su zabrinute nedavnim razvojem događaja u Srbiji i Crnoj Gori kao i na Kosovu glede vremena i naravi odluka o budućem statusu Kosova´, rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher u pisanom priopćenju.

Podsjećajući da Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda predviđa politički proces za određivanje budućeg statusa Kosova, Boucher kaže da ´Sjedinjene Države snažno ponavljaju svoju potporu Rezoluciji 1244 i tome procesu´.

´Također dijelimo poglede Michaela Steinera, posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a, da je najbolji i jedino prihvatljiv način da se pripreme razgovori o budućem statusu Kosova kroz postizanje ključnih demokratskih ciljeva, proces nazvan ´standardi prije statusa´´, rekao je Boucher u priopćenju.

Srbijanske vlasti nastoje povratiti barem dio vlasti na Kosovu i ubrzati rješavanje statusa pokrajine, dok kosovski Albanci inzistiraju na što skorijem postizanju neovisnosti pokrajine.

Srbijanski premijer Zoran Đinđić zatražio je prošloga tjedna od Vijeća sigurnosti UN da odredi datum povratka snaga sigurnosti Srbije i Crne Gore na Kosovo i u pismu članovima Vijeća sigurnosti zatražio da odmah počnu razgovori o uključivanju Srbije i Crne Gore u sve odluke koje se odnose na budući status Kosova.

Treća po snazi stranka kosovskih Albanaca, Alijansa za budućnost Kosova, pokrenula je inicijativu da kosovska Skupština usvoji deklaraciju kojom će biti proglašena neovisnost Kosova. Skupština je raspravu o inicijativi, iza koje stoje 42 zastupnika koliko je potrebno za sazivanje izvanredne sjednice kosovskog parlamenta, odgodila za neku od budućih sjednica.

´Vjerujemo da izjave ili akcije vlasti u Beogradu ili u ime kosovskih stranaka ili institucija koje nastoje ubrzati budući proces oko statusa ili ponovno protumačiti rezoluciju 1244 odmažu i potencijalno su destabilizirajuće´, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

On je pozvao sve zainteresirane strane da nastave raditi s međunarodnom zajednicom na stvaranju temelja demokratskog Kosova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara